Representants autonòmics, provincials, comarcals i municipals han participat en la jornada formativa “El rol dels municipis en la Reforma Horària”, que ha servit per donar a conèixer i impulsar una nova cultura del temps, començant per les administracions públiques del país. L'activitat s'ha fet a la seu de la Generalitat a Girona.

El delegat del Govern a Girona, Pere Vila, la secretària general de la Presidència del Govern de la Generalitat, Meritxell Masó, el regidor de Sostenibilitat i Participació de l'Ajuntament de Girona, Martí Terés i el director de l’Oficina per a la Reforma Horària del Govern de la Generalitat, Alexis Serra, han donat la benvinguda a la jornada tot parlant de la importància d’endreçar el temps per obtenir una millor qualitat de vida.

En la seva intervenció, el delegat del Govern a Girona, Pere Vila, ha remarcat el paper que tenen els municipis a l’hora d’impulsar la Reforma Horària, “les administracions hem de ser l’exemple de l’aplicació de la reforma horària i el compromís del món local és imprescindible per avançar en aquesta direcció”. També ha afegit que “aprendre eines per racionalitzar els horaris és bàsic per poder implantar el canvi d’hàbits d’una forma efectiva i jornades com aquesta, ajuden a assolir-ho”.

Per la seva banda la secretària general de la Presidència del Govern de la Generalitat, Meritxell Masó, ha fet referència a les mesures que s’estan prenent des del Govern després que al gener es crees l’oficina per la Reforma Horària “s’està treballant en el desplegament d’un pla de transició a curt termini, l’objectiu pel 2021 és que Catalunya sigui pionera i tingui unes polítiques referents pel que fa a la reforma horària, uns horaris racionals, productius i eficients, que ajudin a transitar cap a l’objectiu 2025.”

El director de l’Oficina per a la Reforma Horària del Govern de la Generalitat, Alexis Serra, ha parlat de com els poders públics poden millorar la disposició del temps per viure millor, “és indispensable incorporar a les polítiques públiques les polítiques del temps. Tot va tard, necessitem trobar temps dins el temps”. També ha explicat que “el desordre del dia a dia provoca malestar i estrès. Compactar la jornada laboral, facilitar la conciliació familiar, millorar els hàbits horaris, garantir el dret al descans i en general, transitar cap a un model de conciliació corresponsable, garantirà una millor producció a les empreses, millors resultats acadèmics dels estudiants i repercutirà directament en una millor qualitat de vida dels ciutadans pel que fa a salut i benestar”.

A la cloenda i ha participat el secretari d'Administracions Locals i de Relacions amb l'Aran, Miquel Àngel Escobar, que ha reflexionat sobre el canvi social que s’està vivint, “hem de ser conscients que el món està canviant i l’aspiració de l’ésser humà és viure millor. Per això ens hem de convertir en prescriptors i aconseguir que el debat de la reforma horària s’instal·li a l’agenda pública, ja que encara queda molta feina per fer”.

La jornada també ha comptat amb ponències i debats sobre el paper de les administracions locals en la Reforma Horària i ha servit per donar eines als assistents. En aquest sentit s’ha compartit el document d’accions i recomanacions per a la racionalització dels horaris i usos del temps a l’Administració de la Generalitat de Catalunya que el Govern està implementant, que entre d’altres conté mesures com modificar els horaris de l’activitat institucional i no convocar actes públics més enllà de les 18h; millorar l’eficàcia en la gestió del temps especificant i respectant l’horari i la durada de les reunions; o promovent el compromís amb els hàbits saludables dels treballadors fomentant el teletreball.

Tot plegat amb el compromís d’impulsar, a través de la negociació col·lectiva, els principis de la reforma horària.