El Club Nàutic de l'Escala fa vint anys que acull alumnes de les escoles del municipi per oferir-los classes de vela, en el marc de l'assignatura d'Educació Física. En concret, a dia d'avui tres monitors atenen 180 alumnes cada any de cinquè i sisè de primària de l'escola Esculapi i l'Empúries, i de segon d'ESO de l'institut El Pedró.

«La idea és obrir el municipi al mar, i que els i nens i nenes en edat escolar puguin gaudir d'aquest esport», explica Xavi López, el director esportiu del Club Nàutic l'Escala. Després de dinou anys de recorregut a l'Escala, el primer centre de l'Alt Empordà a consolidar aquesta dinàmica, la Federació Catalana de Vela va batejar aquest esport amb el nom d'Esport Blau.

Els objectius generals del programa es basen a educar mitjançant l'esport a l'aire lliure, respectar i gaudir del mar i de l'entorn i fomentar l'adquisició d'habilitats físiques bàsiques, a més de promoure tots aquells valors que són necessaris en qualsevol esport d'equip.

El curs inclou una part teòrica i una de pràctica, i els continguts instruïts, que estan validats pel Departament d'Educació, són posteriorment puntuats, i acaba sent la nota del trimestre de l'assignatura en qüestió. La formació permet que els alumnes acabin disposant d'un nivell bàsic de navegació, amb el qual són capaços de navegar de forma autònoma amb qualsevol condició de vent.

Trencant diferències socials

Segons López, l'èxit del programa rau en el fet que «tots els alumnes hi poden accedir, independentment de la seva condició personal i econòmica», trencant així diferències socials. En aquesta línia, diu que cada alumne ha d'aportar una petita part del cost del curs, però que per a aquells que no puguin suportar aquest cost poden recórrer a unes beques que ofereix l'Ajuntament de l'Escala.

«La part esportiva del Club busca que la gent entri al mar i navegui»

El Club Nàutic de l'Escala, amb més de 50 anys d'història, es dedica a gestionar els més de 600 socis que disposen d'embarcació, i també el lloguer d'amarradors. A banda d'aquesta vessant, també hi ha una àrea esportiva molt potent que el que busca és promocionar que la gent entri al mar i navegui. En aquesta línia és on s'emmarca el treball amb les escoles. «És una manera d'establir vincle amb el municipi, i ensenyar que la pràctica de la navegació s'inclou en un marc de valors socials, ecològics i sostenibles que fa que el nostre entorn sigui una societat més rica», explica el director.