L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha instal·lat una planta fotovoltaica a la depuradora de Ventalló, a l'Alt Empordà, amb l'objectiu de generar energia verda i consumir-la de manera instantània a la mateixa planta, reduint així el consum d'energia convencional i reduint les emissions de CO2 a l'atmosfera.

La mesura, que ha suposat una inversió superior als 13.000 euros, ha consistit en la instal·lació d'una planta, amb 36 panells, amb una potència de generació instal·lada de 10 kW, tenint en compte que la potència contractada per dotar d'energia a la depuradora és de 15 kW. Això s'ha traduït en un autoconsum a partir d'energia verda i renovable de més del 83%, per a produir tota la demanda diurna i una autonomia diària total del 42%. Aquesta és la primera planta fotovoltaica en una depuradora a tot Catalunya.Seguiment a temps real

La generació i distribució de l'energia produïda en aquesta planta fotovoltaica es pot seguir de manera digital des de qualsevol aplicació mòbil, podent emmagatzemar les dades i guardar-te els registres històrics.

La planta ofereix una vida útil molt elevada (25 anys), requereix un manteniment mínim, i es pot instal·lar en terrenys o en cobertes d'edificis de manera ràpida (2-3 setmanes). Això obre la porta a implementar-se en altres depuradores i assolir, així, els objectius fixats per la Llei de Canvi Climàtic i en el decret llei per a l'emergència climàtica aprovat aquesta setmana, que defineixen que les depuradores hagin de generar el 20% del que consumeixen amb energies pròpies i netes en l'horitzó del 2020.