El Tribunal de Contractes del Sector Públic ha estimat els recursos contra l'acord d'adjudicació del contracte interposats per les empreses FCC MEDIO AMBIENTE, SA, GBI SERVEIS, SAU i SERSALL 95, SL, i acorda l'anul·lació de tot el procediment de licitació promogut per l'Ajuntament de Figueres durant l'anterior legislatura.

Això significa que s'haurà de tornar a tramitar el contracte del servei municipal de recollida de residus sòlids urbans, serveis de neteja viària i deixalleria de Figueres i que, probablement, s'hagi d'allargar un cop més (ja van tres) la pròrroga d'Ecoserveis que caduca la tardor de 2020.

La resolució del Tribunal de Contractes dona la raó a tres de les quatre empreses per diversos errors en la tramitació i, per tant, acorda aixecar la suspensió «automàtica» de l'adjudicació.

Davant d'aquesta situació, el govern assegura que hi posaran remei. Per una banda, estudiaran la implantació del pla de xoc durant tot el període que no pugui entrar el nou contracte i renovar el material i flota de vehicles de l'actual servei.«Negligència i mala gestió»

El govern responsabilitza directament d'aquesta situació a l'anterior i creu que, actualment, «Figueres és víctima del pitjor govern de l'era democràtica». L'alcaldessa Agnès Lladó, acompanyada al faristol del vicealcalde Pere Casellas, i a la sala per la majoria dels membres del govern, denuncia que «és inconcebible que la ciutat no tingui un servei de netega com cal per la negligència i la mala gestió dels governs de Marta Felip i Jordi Masquef».

Des del consistori consideren que el govern de Marta Felip «no va prestar la suficient atenció que la situació es mereixia» i que «van passar anys amb el contracte anterior caducat, quan es van haver de fer dues pròrrogues». Lladó senyala que això, sumat a la data de tramitació del contracte «17 dies abans de les eleccions municipals (9 de maig de 2019), es licita el contracte més important de l'Ajuntament, de 33 milions d'euros», és la mostra «més clara» de la «deixadesa i incompetència dels governs de Felip i Masquef».

Pressupost 2020

El govern assegura que el pressupost per l'any vinent estava «pràcticament tancat» i que volien portar-lo a aprovació al proper ple del mes de desembre però que aquesta situació, «ho canvia tot». Els comptes hauran d'assumir les conseqüències que comporta la resolució, «que ja partiem de 700.000 euros de menys», ha dit l'alcaldessa referint-se a l'import de les factures «al calaix» que van fer públic fa uns dies.

Lladó garanteix que compliran amb el compromís de no pujar els impostos perquè «els figuerencs no han de pagar la mala gestió dels governs» però davant d'aquesta resolució «molt greu» s'ha de fer-hi front amb els pressupostos.