La Maria Sànchez és de Figueres, però ha estat treballant en altres països, en moltes entitats del tercer sector i moltes altres relacionades amb els animals, també a PACMA a Madrid. «Tornes a Figueres i veus que no ha canviat absolutament res respecte als animals». En Pere Fiol, la Noemí Morales i la Maria són tres dels vuit membres de l'Associació Projecte Lola. Abans de començar a parlar de l'entitat, confessen que «la gent està acostumada que els temes animalistes parlin de desgràcies, però hi ha coses molt boniques per explicar, i per fer!». L'associació s'emmiralla amb l'SPAM de Mataró, una altra entitat a la qual consideren un referent perquè «no només és la recollida de gossos, té un vessant social i educacional, molt transversal».

L'entitat figuerenca de nova creació és un projecte de protecció d'animals amb quatre línies d'acció: educa, col·labora, animal i social.

Per als membres de Lola, l'educació és la base per aconseguir conscienciar i sensibilitzar a la societat sobre els drets i benestar animal, però també temes humanitaris i de medi ambient. Per això, es posen a disposició de centres educatius.

La segona línia d'acció es tracta de la col·laboració amb administracions i entitats, de manera que es puguin crear sinergies de treball per a la millora de la gestió de les problemàtiques entorn dels animals. Fins i tot tenir en compte la necessitat d'assessorament legal d'alguns ens.

Pel que fa a Lola Animal, l'objectiu de l'entitat és reduir els animals abandonats i perduts, i per això es plantegen l'opció de postular-se en el futur concurs per a la gestió del centre comarcal de recollida i acollida d'animals, així com gestionar les colònies de gats. «Ens agradaria tenir personal qualificat i que el model fos reproduïble. Cal plantejar-ho en positiu». Per això, un dels temes que volen destacar és que «la gent que treballa d'una forma voluntària, no s'han d'amagar. Hem de dignificar la feina i s'ha d'explicar com es fa, com es gestiona una colònia de gats, com es realitza la recollida d'un animal abandonat, i la gestió d'una adopció, etc.». Destaquen que «hi ha moltíssima gent preocupada pel benestar dels animals i que fan molta feina, però han passat diferents governs i a escala política sempre ha estat secundari». Amb la resta d'entitats, tenen bona relació. La seva idea és sumar i col·laborar entre elles. «No volem entrar en competència, ens hem d'ajudar perquè tenim un objectiu comú, que és el benestar dels animals».

La darrera pota del projecte Lola és l'àmbit social. «Hi ha gent gran que no adopta un gos perquè no pot assegurar que pugui treure'l a passejar quan aquest ho necessita, o que no vol lligar-se a llarg termini». Per això, aquesta entitat vol trobar solucions, com podria ser tenir voluntaris per a passejar, o poder oferir acollides temporals en cas que la persona hagi d'estar ingressada. «Hi ha gent que pateix malalties mentals degeneratives que quan veu el seu gat o el seu gos, tornen un moment a la vida, els fan connectar uns instants, i això és important».

Ara per ara, es pot contactar a través de la web www.projectelola.org