Reduir l'atur i fomentar l'ocupació entre els col·lectius amb més dificultats d'inserció en el món laboral. Aquests són els objectius que es marca l'àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Figueres quan pretén finalitzar l'any amb més contractacions que mai, derivades del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC). L'Ajuntament compta des del passat 31 d'octubre amb sis joves més a la plantilla, contractats a través del programa de Garantia Juvenil (iniciativa europea per combatre l'atur entre la joventut que a Catalunya es gestiona a través del SOC).

A més d'aquest, l'Ajuntament preveu adherir-se a fins a quatre programes de foment de l'ocupació. Com anys anteriors, compten amb el de Treball i Formació i Enfeina't. El primer, destinat a persones aturades de llarga durada, majors de 45 anys, dones víctimes de violència masclista o destinatàries de la renda garantida de ciutadania, suposarà una contractació de 43 persones en períodes de mínim sis mesos. El segon, pretén millorar l'ocupació de les persones aturades de llarga durada i fer un acompanyament d'inserció.

Com a novetat, enguany es planteja destinar un servei d'orientació i inserció a més de 60 persones. El programa Ubica't, que s'haurà d'engegar abans de finalitzar l'any, permetrà crear un dispositiu d'inserció laboral amb persones contractades que orientin i ajudin a buscar feina. Les persones derivades del SOC hauran d'haver estat inscrites a l'Oficina de Treball un mínim de 12 mesos en l'últim any i mig.

L'objectiu del programa és fer una atenció més personalitzada a través de formacions i sessions. Segons expliquen des de Promoció Econòmica, el programa es dividirà en dos grups. Per una banda, persones aturades amb dificultats per trobar feina degut a una problemàtica molt concreta. Per una altra, un grup més reduït de persones aturades de molt llarga durada.

Sis joves en pràctiques

Elena, Eyre, Gerard, Hanae, Jairo i Zineb treballaran durant sis mesos a jornada completa en diferents àrees de l'Ajuntament de Figueres, desenvolupant tasques relacionades amb la seva formació. «De moment, l'experiència està sent molt fructífera i fa que em plantegi estudiar unes oposicions», explica Hanae Bouabdeli, graduada en Dret que actualment treballa en el departament de Secretaria de l'Ajuntament, donant suport al servei d'administració electrònica.

La resta dels seus companys formen part de: Digitalització d'informació territorial i sistemes de gestió del Servei d'Informació Geogràfica; Difusió i divulgació de l'àrea de Cultura i d'arts escèniques a les noves aplicacions digitals; Suport al programa Xarxa d'acollida de nouvinguts: Suma-t'hi del Servei de Nova Ciutadania; Digitalització de processos i modelatge de documents de recursos humans; i Tècnic auxiliar d'informació juvenil a l'Oficina Jove.

Adrià Sanz va estar a l'àrea de Serveis Urbans l'any 2016 i recorda l'experiència com a «molt bona», era la primera vegada que treballava en l'Administració i li va permetre enllaçar diferents feines a l'Administració, fins avui dia. Per Pilar Medina, una de les joves d'aquell mateix any, era la seva primera feina després de graduar-se i, tot i que recorda sentir-se «sense acompanyament», ho recomana «sens dubte» a tothom com una bona experiència i té clar que es té en compte.