El grup municipal Junts per Figueres proposa traslladar al Ministeri de Foment la necessitat d'una nova sortida oest a l'AP-7. Així ho plantegen en la moció que presenten a l'Ajuntament de Figueres perquè sigui votada al proper ple de dilluns 2 de desembre. La proposta d'acord inclou sol·licitar reunions amb l’Ajuntament de Vilafant, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i el Ministeri de Foment per traslladar «en vistes a la finalització de la concessió l’agost de 2021 a la companyia Abertis».

JxF justifica la demanda «tenint en compte que el Ministeri de Foment ha tret recentment a concurs l’elaboració d’un estudi sobre la distribució del trànsit en aquesta autopista una vegada es suprimeixi el cobrament del peatge a partir de l’estiu de 2021». Consideren que aquesta data «és una oportunitat» per construir un nou accés a Figueres que connectés l’AP-7 amb el sector oest de la ciutat i establir una connexió directe amb el castell de Sant Ferran, l’estació del tren d’alta velocitat Figueres-Vilafant i la carretera N-260.

A més, aquest accés facilitaria una major connectivitat amb la ciutat. Per una banda, amb tots els municipis situats a nord i sud de la capital altempordanesa i, per l'altra, amb tota la zona esportiva-sanitària ubicada al sector nord-oest, «reduint de forma significativa el pas de vehicles pel centre» i «afrontant de forma simultània la necessària reordenació urbanística de la zona Figueres Oest», senyalen al text de la moció.

Ministeri de Foment

L’autopista AP-7, en el tram entre Tarragona i la frontera francesa, finalitza el seu contracte de concessió amb la companyia Abertis el mes d’agost de l’any 2021 i, per tant, a partir d’aquesta data quedarà alliberada de peatges. Aquesta via és de titularitat estatal i correspondrà al Ministeri de Foment la seva gestió una vegada s’hagi complert l’actual contracte de concessió.

Junts per Figueres considera que és una oportunitat aprofitar el moment que el Ministeri de Foment ha tret a concurs la redacció d’un estudi, per un import de 810.000 euros, sobre la futura distribució del trànsit a l’AP-7 que té com a objectiu «analitzar el trànsit i la mobilitat a l’entorn d’aquesta via, preveient la incidència que tindrà la supressió dels peatges, i determinar si és precís realitzar algun tipus d’obra o actuació per adaptar les futures demandes del trànsit a la xarxa de carreteres». En aquest sentit, insten que des de l’Ajuntament de Figueres, en col·laboració amb l’Ajuntament de Vilafant i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, de manera «urgent i estratègica» s’impulsi i es lideri una negociació amb el Ministeri de Foment per construir el nou accés Figueres Oest de l’actual autopista AP-7 i totes les actuacions urbanístiques que se’n puguin derivar.