A partir del pròxim 1 de desembre, l'ABS de Roses ampliarà la seva plantilla de personal sanitari amb la incorporació d'una nova Unitat Bàsica Assistencial (UAB), integrada per un metge i un diplomat en infermeria. Amb aquesta mesura, es rebaixarà el nombre de pacients assignats a cada unitat i, per tant, es millorarà la qualitat i l'accessibilitat en l'atenció sanitària a la població.

Actualment, l'Àrea Bàsica de Salut de Roses compta amb un total de 10 Unitats Bàsiques Assistencials, integrades cadascuna d'elles per un metge o metgessa i un diplomat o diplomada en infermeria. Però hi ha dos aspectes que han marcat la necessitat d'incorporar una nova UAB. Un és l'increment de població, el municipi recentment ha superat els 20.000 habitants, i l'altre són les darreres negociacions entre el Sindicat de Metges de Catalunya i el Servei Català de la Salut, que han motivat l'acord que els facultatius tinguin uns contingents que no sobrepassin els 1.420 pacients. El director del centre, Manel Espinet, confessa que «cada dia poden passar 600 o 700 persones, i els metges tenen les agendes plenes». Havien arribat a 1.600 pacients per professional. Per tal d'assolir la normativa i complir els barems per donar un millor servei a la ciutadania, l'ABS de Roses ha contractat nous professionals que permetin donar compliment a aquestes xifres.

D'aquesta manera, a partir del pròxim 1 de desembre, el CAP de Roses disposarà d'11 Unitats Bàsiques Assistencials. Aquesta ampliació implica una redistribució dels pacients de les 10 unitats bàsiques existents fins ara. Les persones afectades per aquesta reorganització rebran en els pròxims dies una carta informant del canvi de facultatius. Espinet reconeix que «tothom vol una continuïtat amb el metge que els atén. Però hem d'entendre que, si volem millorar l'assistència i disminuir l'espera, hem de redistribuir el nombre de pacients de cada professional. Només demanem que, qui canviï de metge, tingui confiança en el nou professional que se li assigna». La redistribució es realitza des del mateix Servei Català de la Salut tenint en compte els grups d'edat que té cada facultatiu. Proporcionalment, es redistribueixen dels grups que en tenen més nombre.

Des del centre perceben que «la població, en general, està contenta amb els professionals que tenim. Nosaltres sempre intentem treballar el millor possible per atendre més bé la nostra gent». El doctor Espinet, que és a punt de jubilar-se, explica que «a finals dels anys 80 érem 3 metges a Roses, i hi havia una població de 12 o 13.000 persones. Ara, a Roses, n'hi ha 20.000 i som 13 metges, més 2 odontòlegs, i 4 pediatres, psicòleg infantil, psicòleg d'adults, llevadora, ginecologia, auxiliars, administratius». La reforma de creació de les àrees bàsiques de Salut va tenir l'objectiu de donar un millor servei d'assistència a la societat, i realment «la reforma ha costat molt, i la gent ha d'entendre que ha sigut un esforç molt important».

El director insisteix en el fet que, a qui li toqui el canvi de metge, «dipositi la seva confiança en els nous professionals assignats per tal d'implantar la mesura, la qual permetrà millorar la qualitat i l'accessibilitat del servei».

Nous facultatius

No és fàcil atraure nous professionals mèdics a «una zona apartada, i dels llocs que més es treballa de les àrees bàsiques del voltant, amb una pressió assistencial forta», a causa de l'augment de la població a l'estiu, i perquè Roses, Cadaqués i Castelló tenen una població flotant destacada.

Actualment l'ABS Roses ha sigut acceptada com a Unitat Docent de metge de família, això significa que podran tenir dos residents que es formin al seu centre.«El problema principal, però, és que Figueres també ha sigut reconegut, i la capital altempordanesa té estació de tren i de bus, fet que ens juga en contra, ja que per als residents els és molt més fàcil. A més, s'hi afegeix el problema d'habitatge, ja que a l'estiu el lloguer es dispara» manifesta el director de l'ABS de Roses, Manel Espinet.

ABS Roses

L'Àrea bàsica assistencial de Roses abasta, també, Cadaqués, Pau, Palau-saverdera i Castelló d'Empúries. Entre els quals es troben tres centres d'atenció primària (CAP) a Castelló, a Roses i a Cadaqués, i tres dispensaris mèdics locals: Empuriabrava, Pau i Palau-saverdera. El CAP de Roses està obert 24 hores 365 dies, els de Castelló i Cadaqués, de dilluns a divendres de 8 del matí a 8 del vespre, i a més, a l'hivern, amb metge localitzable a les nits i dissabtes i diumenges, i a l'estiu el CAP de Cadaqués està obert 24 hores. Els dispensaris són de matí o tarda.

En total, unes 20 UAB entre tota l'àrea, i 2 metges eventuals estructurals per cobrir vacances o reforçar. A més, de la plantilla de pediatria, «tenim una plantilla dins els rangs marcats per l'Institut Català de la Salut». A l'estiu, però, es contracta més professionals per poder donar resposta a les necessitats de la població, que augmenta substancialment.

El CAP de Roses també és un centre de referència en el sistema d'emergències mèdiques. Això significa que no pot sortir cap malalt que no estigui estabilitzat, si s'escau, poden recórrer a l'helicòpter o a l'ambulància medicalitzada. «Som dels centres que, probablement, més vegades activem el sistema d'emergències mèdiques», explica Espinet.