El Pla Director d'Urbanitzacions de l'Escala té dues zones pintades de vermell: Emperadors i el Riuet. Aquestes dues zones tenen moltes deficiències urbanístiques, i l'Ajuntament ha decidit fer un pas endavant per capgirar aquesta situació. Amb pressupostos de 2020 i 2021, l'Ajuntament invertirà gairebé 5 milions d'euros en aquests sectors d'Empúries.

En el cas de la zona Emperadors, el consistori explica que durant els anys 60 i 70 es van donar llicències per construir, i que els veïns i les veïnes van edificar les seves cases sense planificació. «A Emperadors es va fer tot al revés. Primer es van construir les edificacions i després la urbanització en precari, unes instal·lacions que no han estat mai recepcionades per l'Ajuntament», tal com explica el regidor d'Urbanisme Josep Bofill. Es refereix a l'asfalt de mala qualitat o enllumenat mal distribuït, per exemple.

Emperadors, en obres un any

Fa uns cinc anys, el consistori va aprovar un projecte de reparcel·lació, que va quedar encallat per queixes dels veïns. Una agrupació d'habitants es va unir per fer una forta oposició, ja que no estaven d'acord amb el repartiment de les quotes d'urbanització. «Encara que no hi estiguin d'acord, hem de recordar que són els veïns els que han de pagar els costos d'urbanització per primera vegada», diu el regidor. Després de solucionar els recursos contenciosos presentats, i tenir sentències fermes del jutge, en l'últim ple ja es van aprovar les quotes definitives de reparcel·lació.

Avui dia, el consistori prepara el procés d'adjudicació del projecte, inclòs en el Pressupost Municipal del 2020. Segons el calendari, abans de l'estiu el projecte ja podria estar adjudicat i es podrien iniciar les obres, que tindran una durada d'un any. En concret, es farà el soterrament de serveis, l'enllumenat públic, l'asfaltatge i les voreres. El pressupost de la reforma és de dos milions i mig, i serà assumit al 100% pels propietaris de terrenys a la zona.

El Riuet, asfaltat per primer cop

La urbanització del Riuet no disposa de cap mena de servei, paviment ni voreres. Les companyies elèctriques i d'aigua hi porten subministrament, però «en precari», i el consistori hi ha de destinar cada any més diners en manteniment.

L'ajuntament té sobre la taula dues propostes d'adequació de la zona, que ha comentat amb els veïns.«La peculiaritat d'aquesta zona és que té un conflicte amb l'aigua, i és que quan plou o hi ha llevantades, s'inunda», diu Bofill. Per aquest motiu, abans de fer el projecte cal un estudi previ i molt detallat sobre el sistema d'evacuació d'aigües pluvials, i estudiar l'opció d'incorporar una estació de bombeig potent.

Segons fonts de l'Ajuntament, durant l'any vinent es redactarà el projecte definitiu, i s'executarà l'any 2021, amb un pressupost aproximat de 2,5 MEUR. En aquest cas, però, existeix la possibilitat que els veïns no ho hagin de pagar tot. El consistori estudia l'opció de fer-hi una contribució, ja que vol allargar el passeig d'Empúries que s'acaba a Sant Martí, fins al Riuet.