Aquest estiu, Sant Pere Pescador i Roses han participat en la campanya de recollida selectiva de vidre en establiments HORECA d'Ecovidrio, que s'ha dut a terme en 19 municipis a tot Catalunya. Les actuacions tenien per objectiu incentivar el reciclatge de vidre al sector de l'hostaleria i posava com a principal repte augmentar el 10% de la recollida selectiva d'aquesta fracció. Així, s'ha mesurat el vidre recollit selectivament en els contenidors verds durant els mesos de juny, juliol i agost, i s'ha comparat amb les dades dels mateixos mesos de l'any anterior, el 2018.

El desenvolupament de la campanya consistia en una visita mensual per part d'uns educadors ambientals. En el primer contacte, explicaven el funcionament i entregaven el material - cubells, tríptics o contenidors. Cada mes van visitar la totalitat d'establiments amb l'objectiu de verificar que realitzaven correctament la separació del vidre. Si això es confirmava, l'establiment entrava en un sorteig d'un obsequi.

Els resultats obtinguts pels 19 municipis catalans han assolit una mitjana d'un 7,3% d'increment de la recollida selectiva de vidre. Els percentatges dels pobles altempordanesos en aquesta campanya d'Ecovidrio no han sigut menyspreables. D'una banda, Roses ha recollit un 5% més que en el mateix període que l'any anterior, i ha assolit una xifra de 448.378 kg, tot i que se situa per sota de la mitjana de la campanya. Sant Pere Pescador, però, ha recollit, en tres mesos, 158.530 kg de vidre. Això ha significat un augment del 10% de la recollida d'aquesta fracció, justament el repte que s'havien proposat i pel qual el municipi ha estat guardonat. A Sant Pere Pescador, els 35 establiments del municipi visitats han participat en la campanya de reciclatge, i ha obtingut el premi l'hotel restaurant Can Ceret. Pel que fa a Roses, s'han visitat 210 establiments, i només 3 van rebutjar participar. Dels 207, el restaurant La Paloma s'ha endut l'obsequi.

Silvia Mayo, representant d'Ecovidrio a Catalunya, espera que la campanya continuï tenint repercussió, «les actuacions tenien una part de sensibilització i una d'entrega de recursos materials, com cubells i contenidors. Aquest material es queda tot l'any, i mentre hi hagi activitat poden continuar el reciclatge de vidre». Aquesta proposta s'ha focalitzat a l'estiu perquè «durant els tres mesos, de juny a agost, es fa un 30% del que es genera, de mitjana, tot l'any». A més, cal tenir en compte que la campanya s'ha dut a terme en municipis amb forta estacionalitat, on la pressió en termes de població i de turisme augmenta el percentatge de generació. «Sabem que hi ha una concentració estacional molt alta, i el que s'aconsegueix reciclar a l'estiu computa molt en el total anual».

La regidora i tinent d'alcalde de Sant Pere Pescador, Sònia Ortega, valora molt positivament el guardó «estem contents perquè s'han tingut en compte els càmpings, cosa que ha propiciat que es reculli més vidre». Per a Ortega ha sigut una acció clau perquè «els campistes tenen una major consciència i sensibilitat ecològica, filosofia de vida molt més sostenible». El municipi pateix, a l'estiu, una pujada important de residus, però «com a mínim hi ha la voluntat de reciclar-los». Des del consistori tenen clar que cal que també els veïns tinguin el màxim de facilitats a l'hora de reciclar i per això «tenen els contenidors de reciclatge molt accessibles».

La tinent d'alcalde reconeix que a partir d'ara «continuar pujant el percentatge no serà fàcil. Altres municipis no han obtingut el guardó perquè ja ho estan fent molt bé i resulta més complicat augmentar aquest 10%». Per això, creu que cal fer extensiva aquesta pràctica a la resta de fraccions i treballar intensament en la recollida de residus, posant en marxa la selecció de matèria orgànica i altres fraccions com l'oli a les quals volen donar resposta.