Els estudis d'una empresa eòlica sobre la possibilitat de tirar endavant un projecte de molins de vent i plaques fotovoltaiques en zona transfronterera, a la serralada de les Salines, ha posat en alerta poblacions de la Catalunya Nord i l'Alt Empordà. El 12 de novembre es va celebrar una reunió a Morellàs, on va participar un col·lectiu nascut recentment, El futur és avui, que s'oposa al projecte, segons informa L'Indépéndant. L'Ajuntament de la Vajol hi va ser present perquè l'empresa va plantejar el projecte fa dos anys. Afectava la Vajol, Agullana i la Jonquera.

L'empresa és EDF Énergies nouvelles i estaria redactant els estudis tècnics i ambientals, que afecten sobretot la zona de les Illes, un veïnat de Morellàs.

L'alcalde de la Vajol, Joaquim Morilla (JxCat), ha explicat que es tracta d'una «intenció de projecte», perquè s'estudia la viabilitat. L'Ajuntament d'Agullana va tenir un primer contacte amb l'empresa el 2016 i Morilla explica que «marcava una sèrie de molins arran de la carena que afectava ambdues bandes, a les Salines de la Jonquera a la Vajol. Els propietaris de la Vajol no van estar-hi interessats i així es va comunicar a l'empresa». Tot i això, l'Ajuntament segueix els tràmits que es van desenvolupant per estar informats i saber si tornen a incloure el seu territori.

Diari de Girona ha intentat, sense èxit, contactar amb l'alcalde d'Agullana, però aquesta població fa dos anys tampoc hi hauria estat interessada.

El projecte a la Catalunya Nord

El projecte a la Catalunya NordA la banda de la Catalunya Nord s'ha creat el col·lectiu El futur és avui, que ja s'hi hauria posicionat en contra. «Posar energia eòlica sobre el terreny és un projecte antinatural que destruiria la fauna i la flora al corredor migratori més gran d'Europa, un projecte que a llarg termini posa en perill les persones i la propietat en una zona sísmica i classificada com d'alt risc d'incendi. És un projecte en benefici d'uns pocs en detriment de tots», argumentaven en una entrevista a l' Indépendant. L'alcalde de Morellàs, André Bordaneil, informava que està en fase d'estudi i es tractaria d'un projecte que combinaria l'energia eòlica i fotovoltaica. Plantejava fins i tot la possibilitat de fer un referèndum abans de prendre decisions.

L'alcalde de la Vajol creu que no es pot avaluar fins que realment presentin algun projecte i es disposi de més informació. Joaquim Morilla va ser present a la reunió informativa la setmana passada a Morellàs.

També constata que «cada cert temps ve una empresa i diu que és una zona viable per col·locar molins de vent», que repercutirà al territori econòmicament als municipis petits, però quan es valoren altres aspectes negatius com l'impacte queda al final al calaix.