L'Ajuntament de Figueres ha presentat aquest matí el Pla d'Actuacions Municipals (PAM) que guiarà les decisions polítiques dels propers quatre anys (2019-2023). Per fer-ho públic, els portaveus dels quatre grups que formen el govern (Agnès Lladó - ERC -; Pere Casellas - PSC-; Xavier Amiel - Canviem Figueres-; i Joselin Castellón -Guanyem Figueres-) han estat presents, destacant la satisfacció del resultat d'aquesta proposta consensuada entre les quatre forces polítiques i reiterant la bona sintonia del pacte de govern.

El PAM divideix «18 punts estratègics» en tres grans àrees:

  • Àrea 1. La ciutat d'oportunitat per a tots.
  • Àrea 2. Ciutat oberta i ordenada.
  • Àrea 3. Ciutat compromesa.

L'alcaldessa ha definit el contingut d'aquestes àrees com el que permetrà «guanyar qualitat de vida», una condició que a Figueres s'ha perdut des que vam entrar al segle XXI, «els darrers anys han significat un estancament de la ciutat, ha crescut en població però no en serveis ni equipaments, i això ha suposat un empitjorament en la qualitat de vida dels ciutadans», indica. «No s'ha sabut aprofitar - afegeix - els potencials de la ciutat ni s'ha desenvolupat cap altre». Un aspecte que, assegura, amb aquest PAM canviarà.

L'objectiu d'aquest document, que presenten passats els cent primers dies del mandat, pretén «assentar les bases de transformació que creiem que Figueres necessita en els propers quatre anys, perquè la ciutat necessita una sacsejada», ha explicat l'alcaldessa.

L'equip de govern assegura la viabilitat tècnica i econòmica d'aquest full de ruta però que encara s'ha d'establir un calendari que planifiqui i concreti l'execució de les diferents actuacions. «Tot el que hi ha a aquest PAM es pot fer, el que falta és treballar-ho amb els tècnics de la casa i financerament quin termini necessitem per desenvolupar-ho», senyala l'alcaldessa. Posar avui dates concretes seria «fer-nos un flac favor», diu amb prudència i, afegeix que «hem de ser realistes i molt transparents».

L'alcaldessa presenta el PAM com un projecte «ambiciós, realista i transformador», on s'inclouen mesures pendents com agilitzar la construcció de l'escola Carme Guasch; reduir el nombre de pisos buits; aprovar el nou POUM; o executar el nou pavelló «ajustat a les necessitats», aquesta puntualització, segons el vicealcalde Pere Casellas es refereix a la ronda de contactes que el regidor d'Esports, César Barrenechea, ha fet amb tots els clubs esportius de la ciutat per intentar adaptar les sales del pavelló per poder encabir-los.

Entre la resta de propostes que es plantegen hi ha la creació d'una escola municipal de música i arts escèniques; impulsar mesures per revertir la segregació escolar; millorar l'accessibilitat a persones amb mobilitat reduïda a les instal·lacions esportives; modificar el model de Barraques; assolir un 7% del pressupost destinat a Cultura; ampliar el parc d'habitatge públic a 200 pisos; impulsar un pla del centre històric a nivell urbanístic, econòmic i social; eliminar punts foscos i adequar l'enllumenat públic; recuperar l'espai natural de les Basses del Terrisser; o potenciar el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD).

El govern municipal assegura que amb aquest PAM «el 2020 es veuran canvis importants i substancials, i el temps ens donarà la raó». Per mesures concretes, respon que la millora «substancial» que es notarà l'any vinent serà en matèria de neteja i seguretat.

Diagnosi de la ciutat

Casellas, que ha assegurat que el PSC està «més que satisfets» amb aquest acord, ha explicat que aquest PAM va lligat amb una diagnosi que presentaran properament on es veurà tot el que necessita la ciutat i un Pla d'Inversions a vint anys per posar-se al dia, puntualitzant que «en un termini de sis o vuit anys es pot tenir la ciutat força bé».