L'Escala estarà sempre amarada del sentiment Víctor Català. D'entre els múltiples espais del municipi que porten el segell d'aquesta escriptora catalana, destaca el Clos del Pastor, que serà públic en pocs mesos.

L'edificació va ser cedida a l'Ajuntament de l'Escala per Lluís Albert i la seva família, ara fa un parell d'anys. Quan el consistori va tenir la casa jardí en possessió, de seguida es va comprometre a redactar un projecte d'adequació, que ja està elaborat des de fa un any. La intenció final era revitalitzar i dinamitzar l'espai i, sobretot, ubicar-hi l'espai definitiu per a l'arxiu Víctor Català.

Aquesta setmana, l'Ajuntament de l'Escala està preparant el plec de clàusules per poder fer un concurs públic i licitar el projecte. Segons la previsió, a finals de desembre o a principis de gener es faria l'adjudicació. D'aquesta manera, les obres, que tenen un termini aproximat d'uns tres mesos i mig, es podrien començar a realitzar durant el primer trimestre de l'any. El calendari provisional apunta que al mes de maig l'obra ja hauria d'estar acabada i es podria procedir a inaugurar l'espai.

Restauren l'exterior i l'interior

El recinte està dividit en dues grans parts: els jardins, i l'espai de construcció. Per una banda, als jardins el que es farà és una adequació dels bancs modernistes que hi ha instal·lats, a més de l'arranjament de les jardineres. Per altra banda, a l'espai de construcció, el projecte inclou una reforma més gran per convertir l'espai en arxiu, a més d'adequar l'accessibilitat de l'espai i adaptar-lo als plans vigents en qüestió de protecció antiincendis.

En els pressupostos del 2020, l'Ajuntament inclou una partida especialment destinada a aquest projecte. Aproximadament, el consistori hi invertirà uns 130.000 euros. Paral·lelament a aquesta partida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya se'n reserva una d'uns 30 o 40.000 euros que haurà de servir per museïtzar aquest espai.