L'Associació de Turisme Rural de Girona ha organitzat a Olot, Ripoll, Puigcerdà i Figueres la I Jornada de Turisme Rural per a propietaris de cases rurals i empreses de turisme actiu. L'esdeveniment s'ha estructurat en quatre sessions, que es fan els dies 18 i 19, i 21 i 22 de novembre (aquest últim a Figueres), per presentar tres projectes cabdals per al desenvolupament del turisme rural a la demarcació de Girona durant els pròxims anys.

Segell de qualitat Bed and Bike

Un d'aquests projectes té a veure amb el Club d'Agents econòmics del Consorci de les Vies Verdes. Es va crear el 2006 i aglutina empreses, establiments de restauració, allotjaments, guies turístics o agències que donen facilitats i serveis a aquelles persones que viatgen en bicicleta. Vinculat a aquest, el Consorci presenta el Segell de qualitat Bed and Bike que es posa exclusivament a disposició dels membres del Club, i que garanteix que l'establiment que l'aconsegueix —sobretot allotjaments i restaurants— ofereix serveis adequats i expressament pensats per als cicloturistes.

Per exemple, en el cas dels allotjaments garanteix la possibilitat de contractar un servei per una sola nit; disposar d'un lloc segur on guardar les bicicletes a la nit; i la possibilitat de consultar i/o adquirir mapes de cicloturisme de la zona, entre d'altres.

En el cas de restaurants i bars, el segell garanteix que com a mínim hi hagi un lloc per a bicicletes controlat per un supervisor o un lloc tancat amb clau per a bicicletes i equipatge gratuït; disposar d'un conjunt bàsic d'eines de reparació de bicicletes gratuït; o oferir una selecció de les begudes adequades per als ciclistes.

I, finalment, en el cas dels càmpings, els criteris mínims marquen la possibilitat de contractar allotjament per una sola nit; disposar d'un lloc segur on guardar les bicicletes a la nit; oferir informació per a ciclo-turistes o disposar d'un conjunt bàsic d'eines de reparació de bicicletes gratuït.

Projecte EpirMed: Experiències Autèntiques, emocions mediterrànies

Mitjançant la col·laboració de les principals entitats públiques i privades dedicades a la promoció i gestió turística de la vessant transfronterera del Pirineu, s'ha de desenvolupar una estratègia de visibilitat, desenvolupament d'oferta i màrqueting per a productes de turisme rural i de muntanya. Per això, s'hauran de crear nous productes turístics conjunts; treballar en una homologació dels criteris de visibilitat i qualitat de l'oferta turística per a aquests sectors; i realitzar una única estratègia de comercialització i promoció.

El programa EpirMed seleccionarà l'oferta segons dues prioritats: mobilitat sostenible i no-estacionalitat, vinculant el turisme rural, element clau per a una estratègia socialment sostenible, amb alternatives de transport sostenible i impulsant també nous productes de turisme transfronterer emblemàtics com el tren transpirinenc Barcelona -Tolosa.

Per a dur a terme aquest projecte, l'Agència Catalana de Turisme té com a socis l'Associació Turisme Rural Girona, els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; la Direcció General de Turisme; la Confederació del Turisme rural i l'agroturisme de Catalunya; el Consell Comarcal del Ripollès; el Consell Comarcal de la Cerdanya Chambre de Commerce et d'Industrie des Pyrénées Orientales; l' Office de Tourisme Intercommunale Les Aspres - Thuir; l' Office de Tourisme Intercommunale Pyrénées Méditerranée; els Pyrénées Méditerranée Invest (PMI); l' Agence de Développement Touristique des Pyrénées Orientales (ADT) i la Communauté de communes du Vallespir.

TuralGi, la central de reserves per a cases rurals

?Aquesta jornada també és l'espai on l'Associació Turisme Rural Girona Costa Brava Pirineu presenta la plataforma i central de reserves TuralGi Cases Rurals Girona - Costa Brava - Pirineu, a través de la qual vol entrar en el mercat de la comercialització directa dels establiments i ajudar a l'usuari a l'hora de reservar la seva estada.

Amb aquesta nova eina, en un sol procés l'usuari podrà fer la reserva, el pagament i reservar les experiències que li ofereix la mateixa casa rural. Per fer-ho possible, es compta amb la col·laboració de l'empresa Avirato que implementarà el software que integra en una sola eina tots els processos operatius de la gestió d'allotjaments rurals. Un projecte que inclou el PMS amb channel manager i motor de reserves propi, CRM per la gestió i comunicació amb els clients, la gestió de la facturació, entre d'altres.

La jornada

Des d'aquest dilluns i fins divendres, l'Associació Turisme Rural Girona estarà present en quatre capitals de comarca per presentar les noves iniciatives:

  • Dilluns dia 18 de novembre - al Consell Comarcal de la Garrotxa - Olot
  • Dimarts dia 19 de novembre - a l'Agència de Desenvolupament del Ripollès - Ripoll
  • Dimecres dia 20 de novembre - al Consell Comarcal de la Cerdanya - Puigcerdà
  • Divendres dia 22 de novembre - al Consell Comarcal de l'Alt Empordà - Figueres

La celebració de la jornada compta amb la col·laboració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Interreg POCTEFA, Turisme Garrotxa, Ripollès Desenvolupament, Consell Comarcal de la Cerdanya, Consell Comarcal de l’Alt Empordà i el Consorci Vies Verdes de Girona.