La Fundació Carta per la Pau, la Fundació Ficat i el Grup d'Empordaneses i Empordanesos per la Solidaritat (GEES) han volgut fer una felicitació pública a Victoire Ingabire Umuhoza, líder dels partits opositors al règim de Ruanda, després que s'ha sabut que ha estat guardonada amb el premi internacional que concedeix anualment l'Asociacion Pro Derechis Humanos (APDHE). El premi se li atorga en reconeixement a la seva tasca de lluita pels drets humans, el diàleg i la construcció de la pau.

Victoire Ingabire Umuhoza comparteix premi amb una representant de les Mares de la Plaza de Mayo, Nora Morales de Cortiñas. Victoire Ingabire Umuhoza ha de recollir el premi el 5 de desembre a Madrid si el govern ruandès li permet sortir del país. Hi viu en règim de semillibertat des que va ser indultada pel president Kagame, un cop complerts 8 anys del seu empresonament, acusada de negar el genocidi dels anys noranta.

Ingabire es va presentar a les eleccions presidencials de 2010 reconeguent les víctimes d'ambós bandols i demanant dialeg i que l'exercici de la justícia imparcial permeti depurar responsabilitats. Des de l'Alt Empordà, el GEES ha donat suport, en reiterades ocasions, a la líder dels partits opositors al règim de Ruanda.