Figueres vol fer públic i posar en primera pàgina la violència contra les dones, a l'hora que evidencia que "no tenim por a trencar el silenci i sortir al carrer per sentir-nos valentes i lliures", tal com deia l'alcaldessa Agnès Lladó. Aquesta és la voluntat que han expressat els representants institucionals aquets divendres, 15 de novembre, a la Plaça de l'Ajuntament de Figueres, en el marc de la presentació dels actes organitzats en motiu del 25N, el dia Internacional per l'eliminació de les violències vers les dones.

L'acte se celebrarà el dilluns 25 de novembre, de deu del matí a una del migdia al Passeig Nou de Figueres. L'acte principal consistirà en un homenatge a les 1027 dones que han estat víctimes mortals en mans de les seves parelles, segons les dades recopilades des del 2003. Al llarg del 2019, de les 1027 víctimes registrades, fins a 917 (53%) eren menors de 20 anys. En aquest context pren importància la voluntat d'implicar les joves.

Paral·lelament, la Regidoria de Drets civils, Feminisme i Nova Ciutadania i el Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD), ha programat diferents xerrades-tallers adreçades als alumnes de quart de secundària, la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) i el Programa de Transició al Treball (PTT), on es tractarà aspectes de la prevenció de les violències masclistes. Les sessions s'han programat pel 19 i 29 de novembre i 3 de desembre.

En aquest mateix sentit, també es desenvoluparà una jornada de formació, debat i reflexió en l'entorn de les relacions i violències masclistes adreçades a entitats joves de la ciutat amb la col·laboració de la Cooperativa CURCUMA el pròxim 30 de novembre.

Per la seva banda, l'Àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Figueres també organitza una trobada empresarial per conèixer bones pràctiques en matèria d'igualtat en món laboral pel dilluns 25 de novembre, amb l'objectiu d'abordar la violència vers les dones des de l'àmbit del treball.

Finalment, també s'organitzarà una sessió formativa per a la prevenció dels matrimonis forçats adreçada a professionals de la Taula de mutilació genital femenina que impulsa l'Ajuntament de Figueres el 21 de novembre.

A la presentació s'havia convocat a totes les dones representades a l'Ajuntament. Hi eren presents l'alcaldessa Agnès Lladó, Maria Gratacòs, Sònia Trilla, del govern, i Núria Galimany, de l'oposició. També hi havia Susanna Bosch, tècnica del SIAD.