Més d'un miler de manifestants tallen la N-II a l'alçada de la Jonquera, responent així la crida que ha fet el Tsunami Democràtic després del desallotjament de l'AP-7. El tall es fa just al costat de l'autopista. Agents antiavalots de la Guàrdia Civil, que han deixat els vehicles policials a l'AP-7, s'han dirigit cap a la Nacional i han fet un cordó, preparats per desallotjar els concentrats. L'autopista es manté buida de manifestants, però el trànsit encara no s'ha reobert.

Relacionades

Centenars de persones bloquegen la N-II a la Jonquera amb talls intermitents i simultanis. Convocats pel Tsunami Democràtic, quan s'apropen els Mossos d'Esquadra o la Guàrdia Civil es dispersen i marxen cap a un altre punt per tallar uns metres més enllà. Col·loquen troncs, contenidors i tot tipus d'objectes que després els policies han de retirar. Alguns manifestants ja s'han emportat algun cop de porra. Desenes de camions han quedat atrapats. El tall es fa al costat de l'AP-7, que ja ha estat desallotjada tot i que encara està tallada. Operaris treballen per retirar tots els elements que els manifestants havien col·locat, molts procedents de les obres que s'estan fent a la zona. També s'ha de netejar de cera que s'ha abocat a l'asfalt.

Aquests manifestants havien començat a abandonar l'AP-7 obligats per les autoritats policials, que els han encapsulat en territori francès, a prop d'on es trobaven. Els envien cap al poble del Pertús, tot i que alguns dels concentrats, que són un miler, estan marxant per altres camins. Les grues ja treballen per retirar els vehicles que bloquegen la frontera. L'hospital de campanya que s'ha habilitat a la zona només ha atés a una dona per un desmai i una altra persona amb un braç trencat. A banda de l'ús de gasos lacrimògens en algun moment puntual, la protesta ha estat marcada pel civisme.

Els Mossos d'Esquadra havien donat una hora als manifestants que es concentraven tallant la frontera amb França perquè retirin els cotxes en sentit nord. Si no, actuarà la grua per apartar-los, amb la corresponent multa. La policia catalana intenta dialogar amb els concentrats convocats pel Tsunami Democràtic. Hi ha antiavalots i agents de la Guàrdia Civil preparats per si calgués actuar. Els antiavalots han format un cordó. Els manifestants reforcen barricades amb tot el que troben, com ara troncs, i fins i tot han tombat un arbre. A l'altra banda de la frontera, la policia francesa carrega contra concentrats i els empenta cap al punt fronterer, on hi ha l'escenari.

{C}{C}

11

Manifestants a la Jonquera

La policia, a l'escenari que han muntat els manifestants a l'AP-7. Foto: Sònia Duñach.

Durant la càrrega de la policia, aquesta ha fet servir gasos lacrimògens que han afectat sensiblement a algunes de les persones que s'estaven manifestant o, fins i tot, a periodistes que estaven cobrint l'esdeveniment.

Un manifestant, essent atès amb aigua i Almax, després de patir els efectes del gas pebre. Foto: ACN

11.00 hores: Alguns dels manifestants han arribat a la Jonquera i han començat a agafar tanques per tancar la N-II, en aquest punt. Hi ha molts camioners atrapats.

{C}{C}

Camioners a la Jonquera

Camioners a la Jonquera

11.33 hores. Arriba la Guàrdia Civil al tall de la N-II, a la Jonquera.

Imatge d'agents de la Guàrdia Civil, arribant al tall de la N-II a la Jonquera.Camions aturats fins a la zona de Santa Llogàia. Foto: Sònia Duñach.15:15

Un camió ha intentat atropellar un grup de manifestants a l'N-II a la Jonquera. Tot i que la carretera està tallada, el camioner ha decidit tirar pel dret i ha avançat malgrat els crits i els cops de porra que els propis Mossos d'Esquadra clavaven al vehicle perquè s'aturés. Els concentrats li han tirat pedres i tot tipus d'objectes i han trencat el vidre de davant del camió, de matrícula espanyola. Els concentrats s'han hagut d'apartar de pressa i corrents per no resultar ferits. El camió ha fet una rotonda en sentit contrari i finalment s'ha aturat perquè s'ha trobat amb diverses furgonetes dels Mossos aparcades i quatre agents que s'han plantat al davant. La policia se l'ha emportat.

Moment en què el camió avançava, gairebé atropellant els manifestants