L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, i la regidora d'Economia, Maria Gratacós, han fet públic que les factures «al calaix» de l'anterior mandat, continuen existint i ja sumen 720.000 euros. Tenint en compte que, poc abans de les eleccions municipals, el ple del 9 de maig, l'equip de l'exalcalde Jordi Masquef, va aprovar una modificació de crèdit de 598.000 euros per pagar factures «al calaix» de l'exercici 2018.

A aquest import, s'afegeixen ara 123.796'89 euros que es reconeixen extrajudicialment i s'aprovaran aquesta tarda a un ple extraordinari «que no voldríem haver de fer», lamenta l'alcaldessa. D'aquests diners, destaca l'import destinat a l'àrea de comunicació - «que depèn únicament i exclusiva d'alcaldia», senyala Lladó - en la qual hi ha un import de 93.681'62 euros. «En els cinc primers mesos d'aquest any, a més de gastar-se tot el pressupost de comunicació, cal afegir 93.681'62 euros, gastant-se quasi el doble del pressupost de comunicació per tot l'any», ha denunciat l'alcaldessa.

Les factures a les quals fa referència aquest import corresponen a activitats procedents des de l'any 2015, Lladó explica que el que popularment se senyalen com a «factures al calaix» és perquè no tenen consignació i, «a vegades tampoc encàrrec, sabent que l'administració es mou per encàrrecs». A més, afegeix que d'haver seguit aquest ritme durant l'any, s'hagués multiplicat per cinc el destinat inicialment a l'àrea de comunicació per enguany. Des de l'àrea d'Economia han validat «proveïdor a proveïdor» que la feina s'hagués fet abans de reconèixer el pagament i asseguren que fins a la setmana passada encara es van rebre factures pendents.

Aquest reconeixement extrajudicial que fa l'Ajuntament son uns diners que no estaven previstos al pressupost i, això, segons l'alcaldessa «repercutirà, i molt, en el pressupost de 2020». Tot i que «ens afecta a nivell de despesa corrent i planificació pressupostària», l'alcaldessa assegura que es prioritzaran «aquells projectes que siguin importants i dels que hi ha un acord plurianual, no es deixarà a ningú enrere».

720.000 euros

El govern ha volgut remarcar la xifra de 720.000 euros, l'alcaldessa ha deixat clar que no acceptaran «ni una lliçó» de l'anterior govern, referint-se a les declaracions que l'exalcalde Jordi Masquef va fer en el ple on es va parlar de l'existència d'aquestes factures i a una entrevista a aquest Setmanari, on al·legava que no hi havia mala praxi i que era fals l'existència de factures al calaix, qualificant de mala fe a l'actual govern. «Quan algú es dedica a fer discursos demagògics sense aportar res més que mala fe i una intencionalitat molt concreta, ha d'assumir responsabilitat», considera Lladó.