El tall que el Tsunami Democràtic està fent ha afectat de ple els transportistes que havien de creuar la frontera per l'AP-7. Com que l'autopista està tallada i se'ls obliga a fer mitja cua quan han creuat la Jonquera, no tenen més remei que estacionar als aparcaments -que ja estan plens- o aturar-se al voral de l'N-II. Entre els afectats, n'hi ha que s'ho prenen amb resignació. Però també d'altres que critiquen obertament que l'acció els afecta de ple la butxaca, perquè els hi impedeix fer les rutes programades per entregar o recollir les mercaderies. En Gerardo Bruts, que transporta mandarines, diu que ja porta molt de retard i que, si n'acumula més, li posaran una multa a destí.

Camions aparcats als vorals de l'N-II i aparcaments de tràilers plens a la Jonquera

Camions aparcats als vorals de l'N-II i aparcaments de tràilers plens a la Jonquera

Camions atrapats pel tall de l'autopista AP-7 a la frontera. Mentre que els cotxes poden circular per l'N-II en direcció al Pertús, tot i que suportant cues, la situació no és la mateixa per als transportistes. Aquells que creuen la Jonquera, quan arriben al final del nucli, es veuen obligats a fer mitja volta i a tornar-se'n, perquè per evitar que el col·lapse de trànsit sigui total, els Mossos d'Esquadra no els deixen passar.

Conseqüència: aparcaments de tràilers plens i camions aturats a banda i banda al voral de l'N-II. I la situació que es viu a la Jonquera, de retruc, també es reprodueix més cap al sud.

Com que aquí els aparcaments estan plens, primer s'han desviat els camions cap a Llers. I ara, fins i tot, explica la patronal Asetrans, com que aquests estacionaments també s'han omplert, els transportistes han d'aturar-se més al sud, a Vilamalla.

El director d'Asetrans a Girona, Jordi Esparreguera, diu que encara no tenen calculades les pèrdues que el tall convocat pel Tsunami està provocant al sector. Tot i això, hi ha patronals que ja les xifren en 15 milions d'euros (MEUR) diaris.

"Tot dependrà de com es desenvolupi la jornada d'avui o si es perllonga en el temps", ha dit Esparreguera, en referència al tall de la frontera per l'AP-7. Malgrat això, el director també ha recordat que la impossibilitat per circular no només afecta el sector del transport, sinó "tota la cadena logística d'aprovisionament", perquè les mercaderies no arriben a destí.

Entre la paciència i la indignació

Entre els camioners que s'han vist afectats de ple per l'acció del Tsunami, les reaccions van des de la paciència fins a la indignació. Un dels camioners, en Gerardo Bruts, explica que aquest matí havia d'anar fins a Bèlgica i des d'allà a Alemanya per portar el carregament de mandarines que transporta.

Amb el tall de l'AP-7, però, s'ha quedat atrapat a la Jonquera sense poder creuar la frontera. Això comporta que acumuli "molts retard", explica des de la cabina del camió, que té aturat al voral de l'N-II. Bruts, a més, es mostra preocupat perquè els distribuïdors els "multen" si acumulen "molt de retard". A més, en Gerardo ha detallat que també els posen "molts problemes" per entregar la mercaderia tard.

Per això creu que aquestes protestes són un "retard per a la nostra feina", i que els transportistes acaben essent els principals damnificats. Igual que ell, un altre camioner també creu que aquest tipus de protestes comporten "una pèrdua de temps i de diners". Així ho ha explicat en Gerardo García, que venia d'Holanda però ha creuat la frontera abans que comencés la protesta.

Tot i així, assegura que "els companys passaran una mala estona" per les cues i les retencions que s'estan generant. García ha recordat que ja han patit "molts talls de circulació" en els últims mesos "entre armilles grogues i protestes catalanes", i per això creu que són "un despropòsit".

Més de 20.000 camions afectats

La Federació Nacional d'Associacions de Transport d'Espanya, Fenadismer, acusa el Govern de "passivitat i connivència" per "permetre" nous bloquejos a l'AP-7 a la frontera. En un comunicat, la federació assegura que hi ha més de 20.000 camions afectats pel bloqueig i recorda que aquesta és "la principal sortida de les exportacions espanyoles cap a la resta de la Unió Europea".

En aquest sentit, lamenten que, "tot i que el tall estava anunciat amb antelació, el Govern no ha actuat per evitar-lo, evitant, a més, que els camions puguin abandonar l'autopista a través d'una via alternativa, sota amenaça d'una sanció de 500 euros". Això, segons la federació, converteix als transportistes en "autèntics ostatges de les mobilitzacions".

Fenadismer recorda que des que es va fer pública la sentència, les principals carreteres catalanes han patit múltiples bloquejos i que, a l'AP-7, "en alguns casos han durat més de 30 hores". La federació insisteix que, a més dels "perjudicis econòmics" que els talls provoquen a l'economia i al sector del transport (s'estima que cada hora que un camió està immobilitzat té un cost aproximat de 55 euros), s'hi han d'afegir els perjudicis personals que pateixen els conductors que queden atrapats".