Antonio Castellón repeteix a l'Associació de Veïns del barri de Sant Joan i ho fa com a president de la nova junta. L'entrevistem amb la resta dels seus companys: Juan Domingo (vicepresident); Jesús Doya (secretari) i Antonio de Haro (tresorer).

- Què té previst la nova junta?

- Antonio Castellón (A.C): Volem aconseguir que ens vegin com un barri més de Figueres, tenir les mateixes oportunitats i drets, amb l'ajuda d'altres entitats perquè no ens excloguin. No volem que ens vegin com a gitanos. Sí que és veritat que potser necessitem treballar més que a altres barris.

- Us exclouen?

A.C: Sempre, hi ha perjudicis. No vull parlar del passat, d'ara endavant intentarem obrir camins, no tancar. Fa 50 anys que no s'ha fet res al barri, cap renovació. Vaig parlar amb el d'Urbanisme, en César [Barrenechea], per portar a terme projectes que hem pensat entre tots. Perquè el gitano també ha de veure millores, això ens costarà, però som un poble lluitador.

Jesús Doya (J.D): Es tracta de conscienciar les dues bandes. És cert que han de canviar moltes coses i per això necessitem ajuda. Hem de veure que el barri es renova, que es preocupen i tenen interès. Volem projectes de millora en tots els àmbits i demostrar que som una junta que farem feina conjuntament.

A.C: Que sàpiguen que estem aquí, que no és Figueres i el barrio. El barrio és Figueres.

- Aquest rebuig també ha sigut institucional?

A.C: Bé, això va canviant. Fa temps vam demanar unes porteries de ferro i sempre amb excuses, «ja us trucaré», i han passat tres anys. Aquí no hi ha un parc infantil o una zona esportiva, com a qualsevol barri.

J.D: O, per què no fer un parc de salut per a la nostra gent gran?

- No creieu que li passa a altres associacions?

J.D: Que els aprovin els pressupostos o no, no ho sé, però que entre ells es porten millor, sí. Es reuneixen totes les associacions i una no hi és perquè no se l'ha informat.

AC: No vull entrar en, per què no han trucat, vull que truquin i ens tinguin en compte, com una associació que sempre hi hem estat. S'ha de mirar com una nova era.

- Per què és una nova era?

A.C: Perquè ara ho tenim molt clar, ara no demanem porteries de ferro, ara demanem una pista. Avui el gitano és més conscient i més integrat a la societat. És possible que requereixi més feina i més inversió, però no pot ser que hi hagi bancs que tenen 25 anys. Demanem el bàsic.

J.D: Som un barri normal i corrent, i tant és si ve el gitano d'aquí o el paio d'un altre barri.

A.C: Nosaltres la separació ja la patim des del col·legi, on ara només hi ha gitanos. Abans, al barri hi havia paios i la convivència era molt normal i això ha de tornar. Que el paio ens vegi com a persones i no com a deshecho, però primer ho hem d'arreglar des de dins.

- I com ho fareu?

J.D: No som nous, venim d'altres associacions, som del barri, la gent ja ens coneix per apropar-se.

A.C: Ens hem d'anar presentant a la resta d'entitats.

J.D: La unió fa la força. De barriades hi ha moltes, però Figueres és una i, per millorar-la, hem d'anar junts.

- Quines activitats teniu pensades per a la gent del barri?

J.D: Fer tallers per als nens, del barri que siguin.

A.C: S'havien fet tallers d'alfabetització, però ara sembla que s'ha parat, volem activar-ho un altre cop.