L'Ajuntament de l'Escala té dos grans projectes entre mans: una nova planta de tractament d'aigua i el «nou Can Masset», l'edifici que acollirà la biblioteca, auditori i altres serveis. La subvenció que es destinarà a aquests projectes es va aprovar el dilluns 4 de novembre, en el marc d'una sessió plenària en la qual es va tirar endavant el Pressupost Municipal per al 2020 de 24.484.781,46 euros, un 4,86% més que aquest 2019. Respecte de l'augment del pressupost, l'alcalde Víctor Puga explica que es deu a «una reducció del deute municipal (10%), i als fruits d'una política de contenció fiscal».

La proposta de pressupost va comptar amb els deu vots a favor de CP, l'abstenció dels tres regidors d'ERC i el vot negatiu dels dos regidors de JuntsxCat i del regidor d'En Comú.

De les xifres que es van posar sobre la taula destaca la partida que es destinarà a les inversions, ja que és la més important que ha tingut mai l'Escala. «És una proposta molt diversa que recull totes les necessitats de l'Escala per continuar sent un municipi dinàmic que creix, com ve fent els darrers anys», explica l'alcalde, Víctor Puga.

La partida d'inversions s'ha dotat amb un total de 7 milions d'euros, quatre vegades més que l'any passat, i s'han dividit en quatre grups.

Milloraran la qualitat de l'aigua

El primer bloc s'enfoca a la millora de serveis municipals. En aquest paquet destaca un gran projecte, i és la creació de la primera Estació de Tractament d'Aigua Potable del municipi. Fins ara, l'Escala captava l'aigua de pous, però tot i que aquesta era potable, presentava un excés de ferro i manganès, una partícula que «embruta» l'aigua i deixa restes a les canonades. En èpoques de molta demanda o en avaries, a vegades l'aigua de l'aixeta sortia tèrbola. Amb el nou equipament, la intenció és tractar-la des de la captació als pous, i després impulsar-la a la xarxa amb més bona qualitat.

Tot i tenir un cost aproximat de 4 milions d'euros, el 2020 se n'invertiran 1,5 en la primera fase del projecte. La planta s'ubicarà a la zona del Kàrting, a l'accés sud de l'Escala, i hauria d'entrar en funcionament l'any 2021.

Projecte social d'abast comarcal

El segon paquet d'inversions s'enfoca a realitzar millores en equipaments municipals. En aquest apartat, la proposta que més destaca és «el nou Can Masset», tal com l'anomenen, un nou edifici que ha d'acollir una biblioteca, auditori, llar de jubilats, escola d'adults i els estudis de ràdio i televisió locals. Segons l'alcalde, «aquest és un projecte social i cultural d'abast territorial, ja que va més enllà del nostre poble» i afegeix que «és la mena de projectes que necessitem perquè ens ajudi a complir l'objectiu d'exercir capitalitat».

Pel que fa a les fases del projecte, en aquesta primera, que és la més petita, s'hi invertiran 800.000 euros. Amb els pressupostos del 2021 i 2022 s'acabarà d'invertir el que falta per completar l'obra, que costarà entre 5 o 6 milions d'euros.

Pel que fa al tercer bloc, consisteix en la millora de les urbanitzacions. Les actuacions se centraran a millorar les mancances dels serveis dels sectors de Riells de Dalt i la zona dels Emperadors, a prop de Riells (2,57 milions d'euros).

Finalment, l'últim en el qual s'invertirà 300.000 euros serà en la millora i el manteniment de la via pública, una qüestió que engloba les platges, l'enjardinament, les voreres, la mobilitat i l'accessibilitat, entre altres.

Reforma del carrer de Gràcia

Arran d'una proposta feta pel grup d'ERC, l'Ajuntament es va comprometre a incloure al pressupost una partida específica per abordar la remodelació del carrer de Gràcia. Segons els republicans, aquesta és una mesura necessària, i per això l'incloïen al seu programa electoral. A més, van fer altres propostes per combatre el canvi climàtic, facilitar l'obertura d'empreses, fomentar les obres per millorar l'accessibilitat, recuperar la partida de carril bici, i també van incidir en la necessitat d'adquirir habitatge social.