Durant els pròxims mesos, Castelló instal·larà una seixantena de càmeres de videovigilància al municipi, tres vegades més que les que hi ha actualment. Aquesta actuació pretén ajudar a combatre la inseguretat i l'incivisme al municipi, una de les qüestions que més preocupa els veïns i les veïnes. «Les nostres xifres de delinqüència no estan tan desviades de les d'altres municipis, però és cert que la gent té percepció d'inseguretat i, per combatre-ho, hem decidit reforçar aquests elements dissuasius», explica la regidora de Serveis Interns, Esther Piris.

L'Ajuntament obrirà un concurs públic per licitar el canvi de càmeres, que tindrà un cost aproximat de 100.000 euros. En concret, el projecte planteja eliminar les càmeres actuals, substituir-les per unes de noves, instal·lar les que falten, afegir un programari específic (ordinadors, servidors, software i diverses pantalles, que s'instal·laran a la Policia Local, i la formació del cos policial, per ensenyar-los com usar la maquinària). El paquet també inclou el manteniment del servei durant quatre anys.

A edificis municipals i pel trànsit

De les seixanta càmeres que s'instal·laran, la gran majoria (unes cinquanta) s'ubicaran en edificis municipals. Quatre més es destinaran a Trànsit, i aniran connectades per fibra i no per antena com fins ara, ja que necessiten una gran resolució per poder llegir la matrícula dels cotxes que passen. La resta de càmeres s'ubicaran en vies públiques conflictives amb alt moviment de persones i vehicles, i per la instal·lació es necessitarà una autorització específica de la Generalitat.

Segons el pla de treball provisional, en un màxim de cinc mesos el concurs hauria d'estar tancat i adjudicat a l'empresa que compleixi tots els requisits. Segons Piris, les noves càmeres podrien estar instal·lades abans de començar l'estiu.

Monitoratge de la Policia Local

Tal com es feia fins ara, el monitoratge i control de les imatges de les càmeres el farà la Policia Local. A més d'ells, les càmeres de Trànsit també ajudaran a agilitzar la coordinació entre els cossos policials en actuacions concretes.

Aquest canvi es produeix perquè les càmeres que hi ha instal·lades actualment estan obsoletes, i això fa que les imatges arribin amb interferències, pixelades, sense resolució i amb molta lentitud.