El Consell Comarcal de l'Alt Empordà, a través de l'Àrea de Joventut, ha impulsat la desena edició del projecte de formació i ocupació Okup'Alt pensant en aquells joves que busquen una feina. Es tracta d'un projecte gratuït per als nois i les noies, que combina formació professionalitzadora, el suport en la recerca de feina i diversos tallers d'ajut al seu desenvolupament personal. Tot plegat facilita que els joves participants augmentin les seves capacitats i habilitats professionals, la seva autoestima i el seu nivell d'autonomia.

L'administració comarcal compta amb la col·laboració dels tècnics, ajuntaments, agents socials i el teixit empresarial de la comarca per poder posar en pràctica aquest programa formatiu.

L'Okup'Alt està dirigit a joves de la comarca d'entre 16 i 24 anys que no estudien ni treballen en aquests moments. Aquests joves portaran a terme durant aproximadament tres mesos, del 13 de gener al 3 d'abril, una formació pràctica en un dels tres oficis que s'ofereixen, que si es finalitza correctament conclourà amb l'entrega del corresponent certificat acreditatiu.

El procediment és el següent:

De dilluns a dijous: Es porta a terme la formació en l'ofici triat pel jove, a càrrec de professionals especialitzats.

  • Opció 1: Forestal i jardineria (treballs forestals i de jardineria en diferents espais públics).
  • Opció 2: Manteniment i pintura (pintura, arranjament de parets, paleteria...).
  • Opció 3: Imatge personal (perruqueria i estètica).

Els/les joves que triïn una de les dues primeres opcions realitzaran la formació en horari de matins (9h a 13h). Els/les joves que triïn imatge personal, faran la formació en horari de tardes (15h a 19h), i els tallers els divendres al matí.

Les formacions les realitzen professionals que rebran el suport d'educadors per vetllar pel jove a un nivell més personal. La pràctica dels dos primers dels oficis es realitza majoritàriament gràcies a la col·laboració d'ajuntaments de la comarca, i també es realitzen pràctiques d'imatge personal (pentinats, maquillatge, manicura...) a espais municipals com punts joves o casals d'avis.

Els divendres al matí (9h a 13h): Els/les joves participants a les tres opcions formatives de l'OKUP'ALT també realitzaran tallers, que tots els grups portaran a terme els divendres al matí. Aquests tallers seran tant de suport en la recerca de feina (elaboració de currículum, carta de presentació, preparació a l'entrevista, entrevistes de feina amb empreses de la comarca....) com de suport al seu desenvolupament personal (xerrades sobre les emocions, gènere, alimentació saludable, informació sobre drogues, seguretat vial...), a càrrec d'especialistes en cada un dels temes.

Els joves interessats a participar en el projecte Okup'Alt poden posar-se en contacte durant el mes de novembre o desembre amb els tècnics de joventut de cada municipi o a l'Oficina Jove de l'Alt Empordà (c/ Anicet de Pagès, 2, de Figueres, telèfon 972 67 37 28).