«S'han d'empoderar les dones, per tenir la capacitat d'identificar la violència i trencar amb relacions tòxiques», Susana Bosch Cuello (Fraga, 1974) veu un camí per erradicar la violència masclista i aconseguir una igualtat plena. Bosch és la tècnica que coordina el SIAD de l'Ajuntament de Figueres, feina que desenvolupa des de la creació del servei, l'any 2008.

Bosh va arribar a l'Alt Empordà per qüestions personals fa dotze anys i es va instal·lar definitivament a Lladó fa nou anys. La seva vinculació amb el SIAD va ser casual, treballava per l'ajuntament quan va arribar la Llei 5/2008 del Dret de les dones a erradicar la violència masclista, que permetia dotar de recursos als municipis per desenvolupar la xarxa de SIAD.

Ella es va especialitzar amb un Màster en estudis de Dones, Gènere i Ciutadania mentre engegava aquest nou servei, que sorgia per treballar, principalment, la violència masclista contra les dones i, «per definició», informar i assessorar en tots els àmbits que les afecten. Però, «en la pràctica, en molts casos, s'ha convertit en llocs que només treballen la violència, i en el cas de Figueres, és així». Tot i això, és una tendència marcada arreu «no podem estigmatitzar cap cultura». La problemàtica de la violència contra les dones és estructural precisament perquè «no hi ha un perfil de dona maltractada ni un perfil d'home maltractador».

Feminisme

Bosch es defineix com a feminista, «no es pot no ser-ho, és una qüestió de Drets Humans». La perspectiva de gènere és la manera d'analitzar la realitat lluny de la visió androcèntrica i patriarcal predominant. «No és posar les dones al centre, és tenir en compte la diversitat social que tenim i aplicar-ho en tots els àmbits». Bosch ha triat aquest camí de no retorn que suposa ser feminista, «quan tens una mirada feminista posada sobre les coses inevitablement tot ho passes per aquí, no ho pots evitar».

Així, quan l'altre dia es donaven a conèixer els candidats per a les properes eleccions estatals, les ulleres lila de la Susana van fer-li veure que no hi havia cap dona, «potser hi ha gent que no s'adona però, jo, és el primer que veig: sis partits estatals i cap candidata».

Un dels aspectes que el feminisme qüestiona i més fa tremolar el sistema és l'economia, «el feminisme posa al centre la cura de les persones i això és molt radical i revolucionari, va en contra de l'establishment i el sistema capitalista». Amb això Bosch vol ser prudent a l'hora de relacionar directament el feminisme amb l'anticapitalisme, «hi ha molts feminismes» i, tot i que lamenta que aquesta diversitat pugui ser un conflicte, «el mateix moviment reivindica la seva pluralitat».

Figueres

La tècnica imagina l'ideal del SIAD com «un lloc de referència per les dones, en un sentit ampli, no només per les que han patit violència». La realitat és que «cada SIAD treballa com ja funcionava el servei anteriorment a cada Ajuntament», Bosch explica que, tot i que ha anat canviant perquè ha passat per diferents àrees segons la política de cada govern (Acció Cívica, Benestar Social i Drets Civils i Feminisme), es treballa conjuntament amb altres departaments.

«Quan una dona ve derivada, sobretot dels Mossos d'Esquadra, intentem fer una acollida de manera conjunta, entre el SIAD i Serveis Socials», és una manera d'ampliar mires i de no revictimitzar la dona, «així i tot passa, hi ha una violència institucional molt important, li estem demanant a la víctima que repeteixi el que li ha passat a diferents serveis per poder atendre-la». El SIAD és un espai obert a totes les dones, i també atén a través de siad@figueres.org.

Per Bosch, la mirada feminista a Figueres «ha de ser d'empoderament a les dones, de combat a les violències que es viuen aquí i que es considerin a elles mateixes com a ciutadanes de primera, igual que els seus companys homes». Bosch va conèixer la realitat de la ciutat quan va arribar a la comarca gràcies a una feina en el sector educatiu, això li va permetre entendre on estem i què podem fer. «El que és important és que els nois i les noies de Figueres sàpiguen què és el feminisme i identificar les violències masclistes, que elles no permetin que continuï passant i que ells es responsabilitzin de no fer-ho».