L’empresa municipal Rosersa acaba d’iniciar els treballs de poda d’arbres a Roses, tasques que s’allargaran fins al proper mes de gener i que suposaran la poda d’un total de 937 arbres al municipi. Per primer any, s’ha redactat un Pla de poda d'arbrat que estableix els criteris a seguir d’acord a les característiques de cada espècie, a més de millorar la gestió del servei i reduir els costos que s’hi destinen.

Els treballs de poda que es realitzen periòdicament a Roses responen a diferents motius i necessitats de l’arbrat i a la seva cura perquè aquests estiguin sans, evitant podes agressives que afectin el seu vigor i vulnerabilitat a patir plagues o malalties. Les podes també serveixen per evitar la presència d’estornells en el fullatge i els problemes de seguretat que aquests comporten a la vialitat i seguretat (excrements i superfícies lliscants per a vianants, motos, etc) i per millorar la seguretat a la via pública, ja que s’eliminen branques seques i esqueixades o aquelles que afecten edificis, trànsit o senyalització. La poda permet també adaptar la formació del fullatge a la forma més adient.

Els treballs que s’han iniciat a Roses són de dues tipologies. D’una banda, la poda d’espècies de port gran (gran format), que requereixen l’ús d’elevador, es realitzaran fins a finals de desembre i suposarà el tractament de 640 arbres. El arbres de dimensions més petites (un total de 297), duraran fins al gener de 2020 i es realitzen amb escala. Tots els treballs es fan íntegrament amb recursos de Rosersa, tant pel que fa a maquinària (elevadors de 12 i 16 m, tisores mecàniques, etc), com a personal, destinant-se dos equips amb un total de 5 treballadors per a aquestes tasques.

En la poda es tenen en compte les necessitats concretes de cada espècie, com és el cas de les palmeres, on es poden i retiren dàtils i nius de cotorres d’aproximadament 300 palmeres. Un altre arbre que requereix una poda especial és la dels plàtans, en aquest cas a causa de la presència d’estornells. En aquests casos els treballs seguiran el nou sistema de poda iniciat l’any pas, anomenat poda de cap de gat, i que consisteix a podar els brots joves per aconseguir un creixement de l’arbre regulat.