Llançà fa temps que arrossega una problemàtica important pel que fa a l'atenció a les persones grans, i és que, actualment, el poble només compta amb un centre de dia que té capacitat per a 25 usuaris.

Conscients de la falta que fa al poble aquest servei, l'Ajuntament fa uns mesos que va engegar els tràmits per a la creació d'un nou servei d'aquestes característiques. En el marc de la Junta de Govern celebrada el dijous 24 d'octubre, els representants institucionals van aprovar l'avantprojecte de la creació d'un nou centre de dia i geriàtric, que es construirà a l'avinguda Antoni Margarits número 7. «Serà un projecte encarat als usuaris finals, els nostres avis i àvies, i no a la rendibilitat econòmica», explica l'alcalde, Francesc Guisset.

Abans d'aquesta aprovació, el consistori havia obert un concurs públic per presentar propostes. A la convocatòria es va rebre una quinzena d'idees, i les finalistes van ser cinc. Un tribunal qualificador format per diversos arquitectes van examinar les propostes, fixant-se en qüestions específiques com ara com abordaven la submissió de barreres arquitectòniques, la sostenibilitat energètica, el gaudi de l'entorn o la viabilitat econòmica.

Finalment, el consistori va adjudicar la redacció del projecte a Miba Architects, de Barcelona. Respecte a la seva creació, els arquitectes de Miba el defineixen com «un petit espai natural dins del nucli urbà de Llançà». Els professionals expliquen que es tracta d'un edifici extensiu, d'un sol nivell, que ocupa tota la part edificable i genera patis que proporcionaran llum i ventilació natural a tots els espais habitats. Aquest plantejament permetrà també integrar l'edifici en la topografia del lloc, donant-li continuïtat a nivell de terra i també de coberta, de manera que es podrà restituir el paisatge i mantenir verda un 100% de la petjada de la parcel·la, maximitzant el jardí del centre.

Del seu projecte, Guisset valora molt positivament «que treballin en planta baixa en un espai polivalent, funcional i molt ben aprofitat», i també destaca que l'espai permet que l'entrada de mercaderies i vehicles com ara ambulàncies sigui àgil.

Integració del centre de dia

El futur centre de dia podrà acollir un total de 35 usuaris, amb la possibilitat d'ampliar fins a 15 places més. Pel que fa al geriàtric, s'oferiran 50 places, però es podria ampliar fins a 30 més. En total, doncs, els dos serveis podrien arribar a acollir fins a 130 usuaris. La idea dels promotors és integrar harmònicament els dos serveis edificant una zona de convivència comuna, però també garantint preservar espais d'intimitat.

La finca en què es construirà té un terreny d'11.000 metres quadrats, tot i que l'edificació n'ocuparà 1.900 i estarà encarada cap al sud, per tal que els usuaris puguin tenir una vista privilegiada del coll del Perer i la serra de Rodes.

Construcció el 2021

A partir d'ara, els arquitectes de Miba tenen tres mesos per redactar el projecte bàsic. Després, en tindran sis més per fer l'executiu. D'aquesta manera, de cara al quart trimestre del 2020, els plànols haurien d'estar acabats. El cost d'aquesta fase va a càrrec de l'Ajuntament, i tindrà un cost aproximat de 230.000 euros.

Després d'això, el consistori obrirà un concurs per obtenir l'empresa que s'ocuparà de l'execució de les obres i l'explotació del servei. En adjudicar la contractació, a principis del 2021, l'empresa escollida ja podrà començar a construir, amb el benefici de disposar de plànols, terrenys i serveis municipals ja pagats. Els tècnics calculen que la fase de construcció podria allargar-se fins a dos anys, i costar més de 3 MEUR. Des del consistori asseguren que «és una infraestructura que ens interessa tirar-la endavant com més aviat millor, ja que considerem que serà un equipament bàsic per a la comarca».