L'Ajuntament de Roses ha activat els efectius necessaris per crear una nova ordenança que reguli l'ús dels habitatges turístics. L'objectiu del consistori és que aquests garanteixin uns serveis de qualitat mínims, que siguin ajustats a la normativa vigent en aquest àmbit i que els clients tinguin a disposició seva qüestions bàsiques com ara telèfons de contacte o un llistat amb les normes de convivència municipals.

Aquesta nova comissió d'estudi que s'ocuparà de redactar l'ordenança estarà formada per polítics, tècnics i també es tindran en compte les opinions del sector. Si s'aprova el text definitiu, l'ordenança estaria disponible per a principis de 2020, i en ple vigor durant la propera temporada turística.

«Fins ara, les polítiques d'habitatge de l'Ajuntament de Roses s'havien centralitzat en legalitzar els habitatges», explica el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament, Fèlix Llorens. Avui dia, el consistori té uns 4.000 habitatges registrats, i el que cal fer a partir d'ara «és regular-los».

Una radiografia no acurada

Llorens explica que fer una radiografia dels pisos turístics al municipi és difícil. «De pisos turístics, n'hi ha hagut sempre, però costa tenir-los comptabilitzats, ja que existeix una línia molt fina entra aquest tipus d'habitatges i les segones residències que es lloguen quan els propietaris no hi són», diu. Respecte a la seva localització, es té constància que n'hi ha sobretot a Santa Margarida i a les urbanitzacions del municipi.

Per definició, els habitatges d'ús turístic són aquells que s'ofereixen pel seu propietari a tercers a canvi d'un preu i per períodes de temps iguals o inferiors a 31 dies. La nova ordenança permetrà regular aquest servei perquè facilitarà tota la informació referent a permisos exigits per realitzar l'activitat, així com les condicions tècniques, de seguretat, d'ocupació o d'equipament, entre altres, de necessari compliment per garantir un bon servei als clients.

Taxa per regularitzar-los

Des del passat 1 de novembre, la taxa que cal pagar per a les noves altes d'habitatges d'ús turístic és de 449,13 euros. Es tracta de la taxa corresponent a l'obertura d'activitat innòcua, és a dir, aquelles que no produeixen molèsties significatives ni cap afectació considerable al medi ambient, la seguretat de les persones ni dels béns, com ara botigues de roba, sabateries, despatxos professionals, etc. Fins ara, el consistori aplicava una taxa de 78,69 euros en concepte de tramitació per incentivar l'alta i regulació d'aquest tipus d'activitat. «No és que hàgim augmentat el preu, sinó que abans fèiem un descompte amb l'objectiu de fomentar la legalització dels habitatges», explica Llorens.