04 de novembre de 2019
04.11.2019
L'Escala

El pressupost per al 2020 de l'Escala destina 7 milions d'euros a inversions

La primera fase de l'Estació de Tractament d'Aigua i la nova biblioteca reben les partides més importants

04.11.2019 | 14:00
L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga.

L'Ajuntament de l'Escala sotmet a l'aprovació del Ple aquest dilluns, 4 de novembre, un pressupost municipal per al 2020 de 24.484.781,46 euros, un 4,86% més que aquest any. Es potencien especialment les àrees de Medi Ambient, Cultura, Turisme, Joventut i Atenció a les Persones i es preveuen gairebé 7 milions d'euros destinats a inversions.

Part de les inversions previstes es finançaran i s'incorporaran al pressupost a partir del romanent de tresoreria positiu amb que es preveu tancar l'any. Es tracta de dues actuacions importants, com són la primera fase de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (1,5 milions) i l'inici dels treballs per fer la nova biblioteca, amb l'enderroc de l'edifici de can Masset (800.000 euros).

Altres inversions previstes al pressupost municipal són la urbanització del sector dels Emperadors (2,57 milions), la urbanització del carrer Sàlvia (340.575 euros), l'adequació d'espais públics (300.000), l'adquisició i rehabilitació d'habitatges per a serveis socials (230.000), la instal·lació d'enllumenat en alguns dels carrers que no en disposen (150.000) o la rehabilitació del Clos del Pastor com un dels vèrtex del projecte dedicat a Víctor Català i el corresponent projecte museogràfic (170.000), entre d'altres actuacions.

"En els darrers anys hem demostrat que estem fent una política de contenció fiscal, tenint molta cura de fer bona gestió del dia a dia, sense renunciar a grans i petites inversions per mantenir aquesta capacitat de generar activitat i exercir de motor econòmic", remarca l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, el qual destaca que "més enllà d'un volum important d'inversió, cal posar de relleu un important esforç amb l'objectiu de millorar serveis, com és el cas de les platges o la gestió de les escombraries, així com la voluntat de seguir apostant pel suport a entitats culturals, esportives... o la millora dels espais públics".

L'àrea d'Atenció a les Persones preveu mantenir les subvencions i ajudes implantades els darrers anys per a les persones més necessitades i el 2020 es preveu donar l'impuls definitiu al projecte del xec servei, amb què s'ajuda a finançar l'atenció a domicili a persones amb pocs recursos.

En el darrer any s'ha continuat reduint l'endeutament municipal i es preveu tancar el 2019 amb només 1,7 milions, que representa un rati d'un 10% (cal recordar que el 2006 l'endeutament municipal era de 12,2 milions, amb un rati del 84,83%).

El ple municipal també ha d'aprovar les ordenances fiscals per al 2020. Seguint la línia dels darrers anys, la majoria d'impostos i taxes queden congelats.

En el cas de l'IBI, es redueix el tipus impositiu del 0,9053 al 0,8921. Això es fa per compensar l'increment del 3% dels valors cadastrals que ha plantejat la direcció general del Cadastre. D'aquesta manera, l'increment mitjà no pujaria de l'1,5%, que és el que es preveu que pugi l'IPC.

Una altra novetat d'aquest any és que es preveu la possibilitat d'aplicar un recàrrec de fins al 50% de l'IBI a immobles d'ús residencial que estiguin desocupats de forma permanent. És una mesura que es preveu aplicar a grans tenidors i que està vinculat a un estudi sobre la situació que es preveu fer a partir de la incorporació d'un tècnic d'Habitatge.

Finalment, també es preveu un increment del 7,30% de la taxa d'escombraries, equivalent al cost directe que suposa l'increment previst en la nova licitació que s'ha iniciat i que preveu un servei més adequat, unes freqüències de recollides més elevades, una renovació important del material destinat als serveis (contenidors, maquinària...), així com unes inversions importants en el conjunt del servei de recollida.

Una altra de les novetats d'aquest any és que a partir de l'1 de gener se suprimeixen els diferents organismes autònoms i queden integrats a l'Ajuntament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent