L'Ajuntament de Figueres no pot aturar la instal·lació d'una antena al barri del Rally Sud Rally Sud. Finalment, el solar de la calçada romana tindrà una antena de telefonia mòbil d'uns 30 metres d'alçada. La llicència d'obres va ser aturada a principis d'estiu perquè faltava urbanitzar la zona, com a requisit previ a la seva instal·lació. Després d'adaptar-se a la normativa i iniciar la vorera que mancava en un costat del solar, aquest ja pot disposar de l'antena i l'Ajuntament s'ha vist obligat a aixecar la suspensió de la llicència, «sino estaríem prevaricant», ha informat l'alcaldessa Agnès Lladó.

Així i tot, el govern municipal ha volgut mostrar una sèrie de propostes que faran a organismes superiors per pressionar i intentar aturar la definitiva instal·lació o fer-la canviar d'ubicació. Lladó ha explicat davant dels mitjans i veïnat del barri que aquestes son:

  • Aprofitar la redacció del nou POUM per afinar més amb un nou mapa municipal d'antenes de telefonia.
  • Establir contacte amb el Síndic de Greuges, juntament amb el veïnat que està recollint signatures. En aquest sentit, l'alcaldessa ha fet una crida a la ciutadania de tota la ciutat perquè s'animin a signar la demanda.
  • Intermediar amb l'empresa perquè es repensi la ubicació.
  • Fer front comú amb el municipalisme per regular un canvi en la legislació en aquesta matèria. La intenció del govern és portar la proposta a l'Associació Catalana de Municipis i a la Federació Catalana de Municipis, «per fer pressió junts perquè la legislació es canvii i a nivell municipal tinguem les eines suficients per influir en la instal·lació d'aquestes antenes», explica l'alcaldessa.

El govern declara estar al costat del veïnat i els hi dona «tota la raó» en la seva queixa. Per això prenen aquestes mesures que «defensen els seus interessos i els dona suport», afirma Lladó. Amb les eines que es disposen a nivell municipal, el govern només contempla l'opció d'utilitzar la redacció del nou POUM i buscar «l'escletxa que ens permeti regular que no es puguin aixecar antenes des de terra», l'alcaldessa lamenta que no es pot fer res més, «no podem prohibir la seva instal·lació».

«Ens prenen per tontos»

La gent del barri va ser la primera a aixecar la veu contra aquesta antena i fer saber al govern el rebuig a la seva instal·lació. Després de diverses trobades amb el govern municipal, es mostren decebuts amb el desenllaç. «Ens està dient que un problema que afecta veïns de la ciutat, l'ajuntament no pot fer res», denuncia emprenyat un dels veïns després de la roda de premsa. «Està molt bé que digui que ens mostra suport però el cas és que l'antena es posarà, ens prenen per tontos», continua.

En finalitzar la roda de premsa, l'alcaldessa ha acompanyat al veïnat a recórrer el carrer calçada Romana per «anotar les queixes i mirar de posar-hi remei», ha explicat després de recordar el greu atac que va tenir lloc ahir.