La cafeteria del Casal Cívic de Figueres s'ha convertit en un espai de formació pioner a Catalunya, ja que, tant davant com darrere de la barra, hi trobareu joves que tenen en comú la necessitat d'una alternativa diferenciadora a la formació reglada dels estudis obligatoris, per evitar l'abandonament escolar. A aquests nois i noies, se'ls ha obert una oportunitat formativa i laboral de la mà de l'Associació per a la Formació Professional de l'Alt Empordà, i en concret d'un dels programes educatius que desenvolupa, la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC).

«A la nostra comarca, l'hostaleria ocupa molta gent i, per a aquests joves, la UEC els obre una porta per construir un futur laboral en aquest sector», explica la directora de l'Associació per a la Formació Professional de l'Alt Empordà, Sandra Gard.

La cafeteria del Casal Cívic és un projecte il·lusionant que acaba de néixer en el si d'una entitat amb una llarga trajectòria formativa a la comarca. De fet, a l'associació, l'avalen les dues dècades que ha estat al capdavant de l'Escola de l'Hostaleria de l'Alt Empordà. Un gruix important dels usuaris del Casal Cívic són persones grans, que participen en les activitats que es proposen des del Departament de Benestar i Família de la Generalitat.

Aquest fet suposa, com afirma Sandra Gard, «una convivència entre gent gran i joves, una connexió directa que els enriqueix mútuament». «Aquest és un dels factors que converteixen aquest projecte en pioner, ja que és un model de cafeteria que es vol traslladar a altres casals cívics de Catalunya», anota la directora de l'associació.

Feia molt de temps que aquest bar estava en desús, sense concessió, i la seva posada en marxa esdevé un espai de dinamització i trobada, que no només està a l'abast dels usuaris del Casal Cívic sinó també de tot el seu entorn urbà, on hi ha les oficines municipals de l'Ajuntament, la biblioteca, els sindicats, l'Oficina Jove, la seu provisional del Casino Menestral i blocs d'habitatges. «Els clients de la cafeteria han de saber que, quan consumeixen aquí, contribueixen en el creixement social i professional d'aquests joves», exposa Sandra Gard.

El president de l'Associació per a la Formació Professional de l'Alt Empordà és el regidor Jesús Quiroga i ell explica com n'ha estat d'important «sumar sinergies per tirar endavant aquest projecte». De fet, la cafeteria la gestiona l'associació gràcies a un acord al qual han arribat l'Ajuntament de Figueres i el Departament de Benestar i Família i, per a Quiroga, «aquest és l'embrió d'un centre de noves oportunitats per a Figueres i la comarca».

El president i la directora de l'associació tenen l'objectiu comú de possibilitar a joves que s'havien despenjat del sistema educatiu itineraris formatius certificats del sector de l'hostaleria i la restauració alternant els continguts acadèmics. «El gran èxit és veure'ls integrats professionalment o havent reprès els seus estudis», diuen.

L'horari de la cafeteria i el seu funcionament

La cafeteria del Casal Cívic es caracteritza per oferir preus socials i populars. L'horari dels esmorzars és de 9 del matí a 1 del migdia i el dels berenars, de 4 a 6 de la tarda, exceptuant els dimecres, que és de 6 a 8. S'hi pot degustar la brioixeria i la pastisseria pròpia i també entrepans variats. Més endavant, és previst servir menús de migdia dos cops a la setmana.

Un servei professionalitzat adreçat al sector hostaler

La cafeteria del Casal Cívic forma part de la llista de serveis que gestiona l'Associació per a la Formació Professional. Entre els seus serveis destacats, hi ha també el programa de formació empresarial Kitchen Coaching. Els professionals de l'entitat ofereixen un assessorament integral als establiments que ho sol·liciten en restauració, en cuina, en servei i sala, en atenció al client, en comunicació, en gestió d'equips i en gestió de negocis.

LES FRASES

LES FRASES

  • Jesús Quiroga, president de l'Associació per a la Formació Professional de l'Alt Empordà: «La interrelació generacional uneix gent gran i joves de diferents orígens i procedències»
  • Sandra Gard, directora de l'Associació per a la Formació Professional de l'Alt Empordà: «Els clients de la cafeteria contribueixen en el creixement social i professional d'aquests joves»