Figueres ha de treure profit de la seva situació geogràfica per convertir-se en un punt estratègic de les comunicacions, tant per carretera com per tren, gràcies a l'existència de les estacions ferroviàries convencional i d'alta velocitat, i al fet de ser cruïlla de la Nacional II, l'autopista AP7 i l'eix transversal. Aquesta és una de les conclusions que es van extreure de la xerrada que Pere Macias, el coordinador del Pla de Rodalies de Catalunya, va pronunciar a la reunió d'octubre del Cercle Euram de l'Empordà.

En la seva intervenció davant dels empresaris alt-empordanesos, Macias va destacar que Figueres "és al mapa" dels ferrocarrils estatals, amb l'estació d'alta velocitat Figueres-Vilafant situada en la 20a posició de tota Espanya amb 0,35 milions de viatgers (Girona és 12a amb 0,72 milions), i la convencional en 11è lloc entre les de mitjana distància (1,15 milions de viatgers), una estació que el coordinador del Pla de Rodalies creu que s'ha de mantenir en la seva ubicació actual.

Macias va situar la ciutat i l'Empordà com a punt destacat del Corredor Mediterrani. "Un avantatge important és que a Vilamalla les vies d'alta velocitat i de mercaderies es toquen, i hi ha espai per fer-hi actuacions. Això vol dir que Figueres pot ser un punt nodal del Corredor Mediterrani, i cal aprofitar-ho". Va afegir que aquest ha d'entrar en servei de forma progressiva el 2021 i que això incentivarà el transport de mercaderies per ferrocarril, i va apuntar que a l'Empordà "hi ha l'espai i el lloc perquè això funcioni".

Quant al transport per carretera, Pere Macias va comentar que l'agost del 2021 s'acaba la concessió de l'autopista AP-7 i que, actualment, no hi ha marge financer per destinar a les infraestructures. Això comporta que no estiguin previstes inversions en les carreteres, excepte alguna actuació puntual per acabar l'eix transversal. Sobre aquesta via, va reconèixer que la capital de l'Alt Empordà es veurà molt beneficiada si es porten a terme els trams Figueres-Besalú i la variant d'Olot.