El portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Figueres, Héctor Amelló, ha anunciat la presentació d'una moció per a ser debatuda en el ple municipal en la qual proposa la creació d'una Oficina de Defensa dels Drets dels Veïns afectats per l'Ocupació Il·legal i la posada en marxa d'un pla de protecció de la convivència i seguretat veïnal. "Estem veient com en els darrers mesos han crescut les ocupacions i com molts habitatges s'usen per activitats criminals com el tràfic de drogues", ha explicat el regidor.

El regidor liberal ha recordat que les estimacions de finals de 2018 situaven Figueres "amb 800 pisos buits, dels quals 250 estarien ocupats il·legalment". Per aquesta raó, també ha reclamat "que en el termini màxim de tres mesos" el govern elabori un cens d'habitatges ocupats en el qual es detalli també "quin tipus d'ocupació s'ha realitzat, si és mafiosa o és per necessitat".

De manera paral·lela, la moció de Ciutadans també pretén que es reforci la presència policial "de manera immediata" i es facin patrulles preventives a les zones afectades. Respecte d'això, Amelló ha indicat que en algunes ocasions "aquestes ocupacions no es denuncien perquè els veïns tenen por o estan coaccionats" i ha considerat urgent atallar aquesta problemàtica "que s'ha convertit en un gran negoci per algunes màfies que s'aprofiten de famílies vulnerables o posen pisos a disposició per a activitats il·legals, amb la deterioració de la convivència que això suposa".