L'entitat ecologista Iaeden-Salvem l'Empordà ha presentat al·legacions a la urbanització de 320 habitatges de l'Hort d'en Negre de Castelló d'Empúries. Els ecologistes reclamen al consistori que no aprovi el Pla parcial d'aquest sector per «incompliment de molta normativa vigent». Apunten que, segons la diagnosi del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya 2016-2021, el tram del sector té «un estat dolent, tant pel que fa a la seva qualitat com a quantitat» i sostenen que «no es pot desenvolupar cap creixement urbanístic fins que els objectius de l'estat de l'aigua estiguin resolts».

D'altra banda, l'entitat recorda que la llei del canvi climàtic diu que «les mesures que s'adoptin en matèria d'urbanisme i habitatge han d'anar encaminades a un canvi de model urbanístic que prioritzi la rehabilitació del parc d'habitatges», això xocaria amb les dades d'habitatges buits o en venda, que segons la Iaeden s'elevarien fins als 2.000.

També reclamen la redacció del Pla local d'habitatge de Castelló d'Empúries «per definir si cal créixer o no en habitatges el municipi i quines accions caldria desenvolupar per garantir habitatge a les persones que ho necessiten». En aquesta línia, demanen que es valori la necessitat de crear una Oficina Municipal d'Habitatge «que pugui estimular l'ocupació dels habitatges que estan buits o en venda al municipi».

El consistori ho tira endavant

Per la seva banda, l'Ajuntament defensa que «el Pla parcial forma part del desenvolupament del POUM aprovat el 2014 i, per tant, els seus criteris compten amb el consens i els permisos de totes les administracions». Expressen que l'ampliació és necessària, ja que «actualment no es pot satisfer la demanda d'habitatges de lloguer i de compra». A més, part d'aquests habitatges es destinarien a habitatge social.

Pel que fa a les al·legacions de la conca hidrogràfica de la Muga, esmenten que «es disposen dels informes favorables de l'ACA» i que «l'aigua que abastirà aquesta zona prové de la potabilitzadora d'Empuriabrava i les aigües residuals es conduiran a la depuradora d'Empuriabrava que té capacitat suficient». A més, el consistori vol destacar que «la part destinada a zona verda del Pla parcial serà un 45% del total de la superfície, molt superior al 10% que obliga la vigent legislació urbanística», i segons informen, la gran part d'aquesta superfície es destinarà a connector ecològic.

D'altra banda, la Generalitat de Catalunya està redactant el PDU de revisió dels sòls no sostenibles del litoral gironí, i «en cap moment s'ha posat en qüestió cap àmbit urbanitzable del municipi, ja que s'ha considerat que és un POUM recent, que no ha estat suspès per cap tribunal, i que s'adapta als criteris de sostenibilitat vigents».