El Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat (GEESva néixer el 1994, arran de la desaparició d'en Quim Vallmajó. Anys més tard es reconverteixen per no només denunciar l'assassinat a Ruanda del missioner sinó seguir el seu exemple amb projectes de cooperació.

Vint-i-cinc anys després, l'Ajuntament de Figueres reconeix la seva trajectòria i implicació i els premis el Dia de Ciutat -celebrat el 21 d'octubre- amb la distinció de la Fulla de Figuera. L'associació, que rep el reconeixement «amb il·lusió», segons el secretari d'aquesta, Jordi Roig, els agradaria que aquest premi públic servís per «fer un toc d'atenció», tant al consistori com a la societat, perquè «miréssim més cap a altres països del sud i tinguéssim en compte la defensa dels Drets Humans».

Celebren aquest quart de segle en un procés de reestructuració de l'entitat. Roig creu que el GEES sempre s'ha considerat com una eina de divulgació i denúncia de les injustícies i el fet de fer 25 anys «és irrellevant». «Potser -afegeix- l'associació es dissol com a tal, però els membres seguirem treballant per la cooperació i movent-nos». Segons expliquen des del GEES, aquest procés es viu com «una etapa que es tanca», després de poder donar per aconseguits alguns dels objectius proposats, «és evident que queda molta feina per fer», reconeix Roig. Però el bagatge de les lluites dutes a terme fins ara queda palès a les societats figuerenca i altempordanesa. Així com el camí obert a altres entitats, que han sorgit després, en defensa dels Drets Humans, la justícia universal, la cooperació i el desenvolupament.

Moltes d'elles actualment es troben al Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Figueres. «Nosaltres vam ser un dels impulsors de la creació d'aquest Consell», apunta Roig, que considera que tot i que ara hi ha diverses associacions figuerenques en aquest àmbit, «no tan sols a Figueres, sinó també a la comarca, tenim potencial per poder ser moltes més».

Un dels problemes és la dificultat burocràtica per mantenir-se en el temps. «Iniciar és molt fàcil, però la paperassa que s'ha de fer per mantenir el finançament, cansa a molta gent», senyala Roig. Per una altra part, des del GEES expliquen que el pressupost municipal destinat a cooperació podria ser més elevat i per «un equip que assessorés en tota la tramitació burocràtica», tot i que són pocs per poder fer pressió.