La Generalitat ha distingit la trajectòria de tretze bombers de l'Alt Empordà en el marc de l'acte de lliurament de les Medalles d'Honor i les distincions al Cos de Bombers, que s'ha celebrat al Centre Cultural Municipal de Valls i que ha presidit el cap del Govern, Quim Torra. Gairebé 500 agents han estat guardonats pels anys d'antiguitat i pels serveis excepcionals realitzats. Els efectius dels parcs altempordanesos són els següents:

Distincions del Cos de Bombers 2018

Bombers voluntaris amb Medalla de Bronze (20 anys)

  • Sergio Millan Duran, Sant Climent Sescebes

Bombers voluntaris amb Medalla d'Or (35 anys)

  • Francesc Guillot Terrades, l'Escala

Distincions Personal Administració i Serveis i Personal de Suport Operatiu de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament

  • Rafael Vilanova Balart, Figueres

Distincions del Cos de Bombers 2017

Bombers funcionaris amb Medalla de Bronze (20 anys)

  • Joan Carles Torres Miguel, Llançà

Bombers funcionaris amb Medalla d'Argent (25 anys)

  • Miquel Trulls Ponsi, Roses

Bombers funcionaris amb Medalla d'Or (-/= 30 anys)

  • Rafael Aguilar Linares, Roses
  • Josep Lluís Martín Borrallo, Figueres

Bombers funcionaris amb Medalla d'Or (35 anys)

  • Josep Fuentes López, Figueres
  • Josep Verges Gil, la Jonquera

Bombers voluntaris amb Medalla d'Argent (25 anys)

  • José Lino Llinares Bueno, Cadaqués
  • Ginés Rubio Rodríguez, Portbou

Bombers voluntaris amb Medalla d'Or (35 anys)

  • Jaume Callol Noguera, l'Escala
  • Josep Maria Callol Noguera, Figueres

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha traslladat aquest divendres, 25 d'octubre, en nom del Govern, «l'agraïment dels catalans» al Cos de Bombers «per estar sempre al costat de les persones, d'aquells més vulnerables, que segur que sense la vostra tasca no se n'haurien sortit». El cap del Govern ha fet també un reconeixement als bombers pel seu paper durant el referèndum de l'1-O: «Vau ser on us corresponia, defensant el poble», ha dit, i ha insistit en agrair «el servei al país» que fa aquest Cos.

Quim Torra ha fet aquestes manifestacions durant l'acte de lliurament de les Medalles d'Honor i les distincions del Cos de Bombers, amb motiu de la festa patronal d'aquests professionals, i que s'ha celebrat al Centre Cultural Municipal de Valls. Amb aquests guardons, atorgats pel Govern, es distingeixen la trajectòria dels membres del Cos de Bombers en funció dels anys d'antiguitat en el servei i dels serveis excepcionals realitzats. Enguany s'han lliurat 482 distincions, corresponents als anys 2019 i 2018, any aquest últim en què no es van lliurar per l'aplicació de l'article 155.

El president ha iniciat la seva intervenció expressant el seu condol per la confirmació de la segona víctima dels aiguats d'aquests dies al sud del país. En aquesta línia, el cap de l'Executiu ha posat en relleu «el desplegament extraordinari» que han fet Bombers, Mossos d'Esquadra, Protecció Civil i voluntaris de la Creu Roja «per prioritzar la cerca de les persones desaparegudes pels aiguats que han assotat durament aquesta comarca». «Sempre esteu a punt, al peu del canó, en els moments més adversos i complicats per salvar vides i donar suport a aquells que, en moment extrems de risc, necessiten ajuda», ha remarcat.

En un altre moment del seu parlament, el president Torra ha ressaltat l'esforç pressupostari que està realitzant el Govern per revertir la precària situació del Cos de Bombers. Així, ha recordat que al 2020 s'incorporaran 400 nous bombers funcionaris, dels quals 150 ja s'estan formant a l'Institut de Seguretat Pública, i que enguany ja s'ha publicitat l'oferta pública de 250 noves places i properament es publicarà la convocatòria de 200 noves places de bombers voluntaris. «No estem fent res excepcional, sinó justícia», ha afirmat el president, i ha assegurat que «se seguirà tenint en compte» aquest col·lectiu en els propers pressupostos.

A l'acte hi ha assistit també l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré; el delegat territorial del Govern a Tarragona, Òscar Peris; el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Manel Pardo; l'inspector cap del cos de Bombers i subdirector general Operatiu de la DGPEIS, David Borrell; el director territorial del Departament d'Interior a Tarragona, Juan Carlos de la Monja; l'inspector del cos de Bombers i subdirector general Tècnic de la DGPEIS, Antonio Ramos; així com d'altres comandaments operatius del Cos i altres autoritats.

Distincions

En aquesta cerimònia s'entreguen dos grans grups de distincions. Les primeres corresponen a un reconeixement per l'antiguitat de bombers funcionaris i voluntaris: medalla de bronze per 20 anys de servei, d'argent per 25 i dues categories de medalles d'or: als 30 i als 35 anys de servei. Enguany, s'han lliurat un total de 486 medalles d'aquesta categoria.

L'altre gran grup de distincions es divideix, a la vegada, en tres categories més. Son les felicitacions, que s'entreguen a membres del cos amb destacades trajectòries professionals i/o que hagin pres part en actuacions rellevants; les medalles d'honor d'argent, adreçades als bombers que han actuat en serveis excepcionals que implicaven anar un pas més enllà de la dedicació, el compromís i l'altíssim nivell de professionalitat que caracteritza les actuacions diàries dels Bombers de la Generalitat; i les mencions honorífiques a persones i institucions externes al cos i que hi han mantingut col·laboracions significatives. Enguany, s'han lliurat un total de 93 felicitacions, 35 medalles d'honor d'argent i 25 mencions honorífiques.

Felicitacions

Aquestes medalles han volgut homenatjar els membres del cos de Bombers de la Generalitat que van prendre part en les diverses actuacions desencadenades arran dels atemptats terroristes de l'agost de 2017. Per aquest motiu, han estat distingits 45 bombers de diferents parcs de la Regió d'Emergències de Tarragona i la Regió d'Emergències de Terres de l'Ebre.

També s'han atorgat felicitacions en reconeixement de carreres professionals, implicació especial en serveis innovadors, la presa de decisions encertades en situacions inhabituals i l'especial dedicació a la prevenció i la divulgació, entre d'altres.

Medalles d'Honor d'Argent per serveis excepcionals

Les Medalles d'Honor d'Argent reconeixen aquells serveis excepcionals on els bombers participants van demostrar un grau extraordinari de compromís i professionalitat, i enguany també esdevenen un homenatge als bombers que van intervenir arran dels atemptats terroristes de l'agost de 2017.

Així, han estat distingits 4 bombers del parc de Cambrils i 2 bombers del parc de Reus que van intervenir en l'escenari incert i de gran risc desencadenat per l'atemptat terrorista de Cambrils. També han estat guardonada la intervenció de 3 bombers, 1 del parc d'Amposta i 2 del parc d'Ulldecona, que havien pres part dies abans al servei desencadenat arran l'explosió d'Alcanar; i que van resultar ferits per una deflagració.