El 27 d’octubre és el Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual. Aquesta diada va ser declarada per la UNESCO i el CCAAA (Coordinating Council of Audio-Visual Archives Associations) l’any 2005 amb l’objectiu de conscienciar als ciutadans de la importància històrica i cultural dels documents audiovisuals i per fomentar-ne la salvaguarda i la preservació.

A l’Arxiu municipal de Castelló d’Empúries es conserva el patrimoni audiovisual de la vila entre el que s’hi troben diversos fons audiovisuals: Fons Jaume Canet Caussa, format per 303 cintes VHS migrades a digital (dècada vuitanta i noranta); Fons Esteve Ripoll que compta amb 12 audiovisuals (1980-1981) ; Fons Empordà TV que conté notícies des de l’any 1997 fins a l’actualitat ;Fons Miquel Arpa Batlle amb 25 pel·lícules de 35 mm i 16 mm (principi dels anys setanta) i Fons Municipal amb 55 reportatges dels anys 1992-2001 sobre festes, activitats lúdiques i notícies.

Al llarg d’aquesta setmana, per tal de commemorar el Dia Internacional del Patrimoni Audiovisual, l’arxiu municipal ha anat publicant a les xarxes fragments de documents audiovisuals entre els que hem pogut veure: el dinar de germanor de a Llar de jubilats de l’any 1988, un reportatge promocional sobre Castelló d’Empúries i Empuriabrava de l’any 1996 i un fragment de l’spot promocional que l’empresa Ampuriabrava SA va encarregar.

Per tal de garantir la conservació d’aquest tipus de documents és indispensable digitalitzar-los. Els formats de vídeo analògics, com ara els vídeos VHS i les pel·lícules de 35 mm, són suports molt fràgils. La digitalització en garanteix la perdurabilitat i alhora l’accés als ciutadans.

La documentació dipositada a l’AMCE es troba a disposició de tots els ciutadans sempre que aquesta compleixi la normativa d’accés.