El 23 de març de 1959 una comitiva oficial formada per diversos camions va sortir de Girona cap a Cuelgamuros, a Madrid, per a traslladar les restes de 158 persones exhumades de fosses comunes i d'enterraments irregulars procedents de 31 localitats de les comarques gironines. Aquestes restes es van repartir en 12 caixes funeràries individuals i 16 de grupals. El seu destí final era el Valle de los Caídos.

Segons es desprèn d'un treball d'investigació publicat el 2008 a la Revista de Girona pel periodista Joan Pla, d'aquests 158 cossos, 37 corresponien a cadàvers desenterrats a l'Alt Empordà, majoritàriament a Terrades (32) i als quals calia afegir un altre cos procedent de Vilademuls (Pla de l'Estany) que corresponia a Fernando Ribas Brunet, mestre a Vilabertran i fill de Roses.

Aquest trasllat va ser organitzat pel Govern Civil després d'haver demanat a tots els ajuntaments de la província, els rectors i els comandaments de les nombroses casernes de la Guàrdia Civil escampades pel territori que informessin de la presència d'enterraments grups i inhumacions irregulars, amb la finalitat de traslladar les restes al fastuós monument franquista a punt d'inaugurar.

Els 32 cossos de Terrades eren de 31 homes i una dona. Van ser localitzats en un camp de la carretera que uneix Figueres i Albanyà, segons recollia Joan Pla en el seu treball d'investigació sorgit de la localització dels documents de l'Arxiu Històric de Girona que tracten el cas. Tots ells estaven sense identificar.

Aquest desconeixement dels difunts també es va fer palès en el cas dels tres cossos exhumats del cementiri d'Empúries, a l'Escala i el d'una altra persona desenterrada del cementiri de Queixàs, a Cabanelles i que havia estat morta al pont de can Gummà.

En canvi sí que es van identificar les restes del farmacèutic d'Agullana Josep Maria Figas, mort el 1936 al castell de Sant Ferran de Figueres.

Durant anys es van seguir enviant restes humanes de la Guerra Civil al mausoleu franquista. Entre els milers de persones enterrades en aquest indret hi ha altres empordanesos morts durant el conflicte en els diferents fronts.