El temporal de llevant que afecta Catalunya des d'ahir ha deixat importants afectacions a les comarques gironines, sobretot a la Selva i a l'Alt Empordà, on encara plou. Baixos inundats, carreteres tallades i arbres caiguts són algunes de les conseqüències de les intenses tempestes d'aquesta matinada a la demarcació. A Castelló d'Empúries s'han inundat algunes plantes baixes i garatges i els seus propietaris asseguren que en vint anys no havien vist res semblant. A Llançà també s'ha inundat la zona del Sant Carles amb vehicles afectats i a l'Escala el temporal aixeca onades de grans dimensions que alguns aprofiten per fer surf. A la Selva, algunes cases s'han quedat sense llum i a Riells i Viabrea, diversos arbres envaeixen els carrers.

Importants afectacions a les comarques gironines per temporal de llevant que afecta Catalunya des d'ahir i que ha provocat fortes tempestes i pluges aquesta matinada. L'aigua que ha caigut i que continua caient, tot i que amb menys intensitat, ha deixat baixos inundats a municipis com Castelló d'Empúries, diverses carreteres tallades i arbres caiguts. A la urbanització de Castelló Nou, els Bombers han estat traient aigua aquest matí i alguns veïns com en Jesús González explicava que en 25 anys que fa que viu aquí no havia vist mai res semblant. L'aigua ha inundat els carrers i ha entrat en baixos i garatges que estan per sota del nivell del vial provocant importants destrosses.

Una veïna de Castelló ensenya fins a on ha arribat l'aigua. ACN

A Llançà, s'han suspès les classes i l'aigua ha anegat la urbanització de Sant Carles deixant diversos vehicles atrapats. També s'ha hagut de tallar l'N-260, inicialment en dos punts, i continua tallada al tram que va des d'aquesta urbanització en direcció Colera i Portbou.

El fort vent també ha provocat onades de grans dimensions a l'Escala, que algunes persones han aprofitat per fer surf. També ha inundat el pati de l'escola Escolapi i ha obligat a tallar a la circulació un tram de l'avinguda Ave Maria per l'acumulació d'aigua.

A Figueres, continua tancada des d'ahir la carretera del Far des de la Ronda Sud, l'avinguda Rec Susana, el camí de Palol i el carrer Torras i Bages. A la urbanització de les Forques de Vilafant el temporal també ha deixat nombrosos arbres trencats i ha provocat desperfectes en algunes línies elèctriques.

Les pluges també han inundat camps a tota la comarca de l'Alt Empordà i ha obligat a tallar diverses carreteres com la C-252 i la GIV-6024 a Vilabertran, la GIV-6212 a Fortià, la GIV-6216 a Sant Pere Pescador, la GIV-6301 a l'Armentera, la GIV-6322 a Albons o la GIV-6321 a Bellcaire d'Empordà.

Afectacions a la Selva

Les afectacions també són importants a la comarca de la Selva, on algunes cases s'han quedat sense llum per la caiguda de pals de línies elèctriques. Es calcula que a hores d'ara hi ha uns 30.000 abonats sense llum a tota la demarcació. A Riells i Viabrea, diversos carrers han quedat tapats per fulles i arbres caiguts. El municipi ha decidit anul·lar les classes a la llar d'infants, l'escola i l'institut, així com també s'ha tancat el Centre Cultural. A hores d'ara, continua tallada la Gi-552 en aquest municipi.

També s'ha hagut de tallar per esllavissades la GIV-5264 a Setcases (Ripollès) i es dona pas alternatiu a la N-260 a Campdevànol. La GI-552 a Sant Feliu de Buixalleu també està tallada.

Suspensió de classes a tres municipis

Davant dels efectes de la llevantada a l'Alt Empordà i la previsió de pluges en les pròximes hores, s'han suspès les classes a Roses, Llançà i Sant Pere Pescador i s'han cancel·lat les línies de transport escolar d'aquestes destinacions. En el cas de Castelló i Empuriabrava, els busos escolars tampoc han circulat pels problemes amb les carreteres.

Al Ripollès també hi ha hagut afectació però amb menor mesura. Segons informa el Consell Comarcal, a dos quarts de set del matí, s'havia decidit suspendre el transport escolar a totes les línies per la intensitat del temporal i els efectes a la xarxa viària. Però amb el pas de les hores i veient l'evolució de les carreteres, s'han activat progressivament totes les expedicions a partir d'un quart de vuit del matí amb l'excepció de la línia R1 (Setcases-Camprodon) que havia quedat afectada per una esllavissada a la GIV-5264. A dos quarts de nou, s'ha reobert el trànsit d'aquesta via i s'ha activat el transport a aquest punt.

D'aquesta manera, el servei comarcal de transport escolar s'ha fet en la seva totalitat però amb uns horaris aproximats. En alguns casos, a més, s'han fet expedicions compartides d'alumnes de secundària amb primària. En total, el servei ha transportat 400 estudiants al Ripollès.