Un any més, l'Ajuntament de Roses congelarà els impostos, les taxes municipals i la majoria de preus públics en les Ordenances Fiscals de l'exercici del 2020. Amb aquesta modificació de tributs, el consistori acumula deu anys seguint la mateixa dinàmica. Segons el regidor d'Economia i Hisenda, Marc Danés, això «permet donar valor afegit a les famílies de Roses perquè es puguin desenvolupar i no hagin de pagar tants impostos al municipi», i no repercuteix en la qualitat dels subministraments públics. A més, el regidor recorda que, en el que es porta de 2019, l'Ajuntament ha atorgat gairebé 450.000 euros en bonificacions.

L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, recordava que aquestes taxes són la font principal d'ingressos de l'Ajuntament i que, en deixar d'ingressar-les, les regidories han hagut d'adaptar els seus pressupostos a la realitat municipal. «Hem hagut de mantenir a ratlla les nostres il·lusions. No podrem executar tot el que voldríem perquè hem donat prioritat que la gent de Roses no tingués una pujada de taxes i impostos», deia.

D'entre les modificacions, dues estan relacionades amb educació. La primera consisteix a oferir un nou servei d'acollida al casal d'estiu de juliol i agost. El preu públic serà de 24 euros mensuals o 15 euros per quinzena. La segona és una modificació en el preu de les llars d'infants municipals. En el menjador, s'unifiquen els preus, i tant els que es queden eventualment com els fixos pagaran 5,5 euros. Abans, els eventuals en pagaven 6. A més, des del consistori, expliquen que la compra serà a través d'uns tiquets que es compraran per caixers automàtics, i el fet de pagar per avançat permetrà evitar els impagaments amb els quals s'estaven trobant fins ara.

Bonifiquen l'ocupació de la via

També es van aprovar dues modificacions relacionades amb la via pública. La primera és la unificació de bonificacions de les taxes d'ocupació de la via. A partir d'ara, tant els establiments que obrin tot l'any com els que ho facin un mínim de tres mesos tindran bonificat el 50%.

Respecte a les tarifes necessàries per a la participació en fires o esdeveniments de l'Ajuntament, a partir d'ara seran fixades per la Junta de Govern Local. «En el cas de la Fira Empordà, fa dos anys que no la fem perquè la gent no li surt rendible venir. Havien de pagar massa», apunta Danés. Aquest canvi s'encara a la promoció econòmica i turística del municipi.

A més de les esmentades, es van passar per ple dues propostes més. Una anava relacionada amb el lleuger augment del preu dels serveis de la piscina municipal de Roses. Aquest augment ha de servir per cobrir, per una banda, l'augment del 2,5% dels sous dels treballadors públics de l'equipament i, per altra, el progressiu decreixement en la subvenció que la instal·lació rep per part de l'Ajuntament, que es redueix en 18.000 euros cada any.

L'última es tracta d'una baixada en la taxa que s'ha de pagar en les obres subjectes a projecte que no sobrepassin el total de 20.000 euros. En relació amb aquest tema, des del consistori explicaven que a partir d'ara les obres majors i menors passen a denominar-se obres subjectes o no a projecte. A més, es va anunciar que des de l'1 de gener del 2020 s'afegirà una nova taxa en totes les tramitacions d'expedients que requereixin d'un planejament urbanístic. Aquest import pot anar dels 108 als 1.074 euros.