Dolors Pons (Sant Martí Vell, 1960) és una membre més de l'equip que formen els i les membres de la Candidatura d'Unitat Popular de Viladamat. Com ella diu, és l'alcaldessa perquè els seus companys i companyes així ho van decidir. Té un gran sentiment de grup, i de família cap als seus veïns i veïnes.

Va mantenir la majoria absoluta i l'única alcaldia de la CUP a la comarca

És l'única alcaldessa de la CUP a la comarca, com és la relació amb la resta d'alcaldes i alcaldesses?

És evident que es nota una diferència enorme. Els responsables de la CUP treballem pel poble, no pel partit

Tanta n'hi ha?

Crec que hi ha molts alcaldes que fa dècades que hi són i tenen una visió jeràrquica de la política. És a dir, si el meu partit està en institucions supramunicipals, m'afavorirà, i si no hi és, no. Les persones som persones, visquem on visquem i governi qui governi a l'Ajuntament.

Ara podeu fer dues legislatures. Però els projectes s'allarguen en el temps. No us sap greu deixar-ne a mitges com a alcaldessa?

No. Els projectes no són res personal. Som un equip. Ells van votar que anés primera i hi som per les persones, no per pensar en la nostra posició econòmica. Jo signo perquè funciona així, però són projectes d'equip, i això fa que, mentre hi hagi la CUP, tinguin continuïtat.

Com a màxim representant del municipi, tenint en compte que és d'un partit assembleari, alguna vegada pren decisions a escala individual?

Busquem sempre el consens dels sis regidors i en Robert, que no va entrar però forma part de l'assemblea, i ens reunim cada 15 dies. Tractar-ho per assemblea és enriquidor perquè hi ha opinions de tota mena, i no hi ha només la teva conclusió. Potser surt una proposta que un mateix no hi havia pensat i és molt bona!

Però a vegades cal prendre decisions ràpidament, i tenint en compte la velocitat dels tràmits administratius, no ho alenteix encara més?

No. Tenim un grup de whatsapp, i tot passa per allà. Fins que tothom no contesta no decideixo. Que es pot alentir? Sí, però no serà més d'una hora. No hi ha res tan urgent.

Us emmiralleu en altres municipis governats per la CUP?

I tant, Verges o Celrà són els nostres referents. La resta de municipis que no estan tan acostumats al nostre funcionament també ens pregunten aspectes, com les ordenances fiscals o el compostador mecanitzat.

Alhora sou mirall d'altres grups de la CUP de la comarca

Majoritàriament ens venen a preguntar per coses molt concretes, i els expliquem com funcionem. Tots els regidors estem assabentats de tot, i, per tant, podem resoldre els temes que ens demanin.

Viladamat és independentista cent per cent?

Sí. Bé, també hi ha algunes persones que no.

Com es viuen aquests dies postsentència?

Amb molta tristor per les nou persones que tenen una vida molt dura dins la presó. Persones que són molt properes com la Dolors Bassa, que la coneixem personalment. Això ens fa angoixa, tristor i ràbia. No entenem com un Estat pot ser tan criminal -perquè aquesta és la paraula- que vulgui penalitzar el poble català tancant a la presó nou persones innocents que només van fer allò que els vam demanar, que poguéssim votar. Però estem bolcats amb el suport. Dimecres, per exemple, vam participar en la Marxa per la Llibertat.

A més de ser independentistes, aposteu per la sostenibilitat.

I tant. Tenim diversos projectes. Un dels punts del nostre programa, i que tirarem endavant tan aviat com sigui possible, és adequar la deixalleria del municipi, donar una targeta d'accés als veïns, treure tots els contenidors del poble i fer un porta a porta integral de totes les fraccions de residus. Ara tenim el compostador orgànic municipal automatitzat, i fem porta a porta d'orgànica dos dies a la setmana. També hi ha altres aspectes mediambientals, com que qui posa plaques solars o reformes de major eficiència energètica de l'edifici no paga el permís de construcció.

Quins són els vostres projectes de mandat?

Ara depenem d'una subvenció del PUOSC, i que posteriorment posarem a participació ciutadana. Volem renovar la canalització d'aigua del nucli urbà. En aquests moments hi ha uralita, i, a més, estem perdent el 60% d'aigua, que estem pagant tots. Alhora aprofitaríem per soterrar tots els serveis: llum, fibra òptica... i col·locar llambordes als carrers. Ara està asfaltat i s'aixeca amb les arrels dels arbres. Tenim un pressupost limitat, i tot s'haurà d'anar fent a poc a poc.

La majoria de municipis s'envelleixen, però a Viladamat hi ha molt jovent que hi ve a viure.

És la forma de ser. Acollim les persones, ens agrada la gent, ens és igual d'on vinguin. Tots són benvinguts. A més, tenim una escola amb una cinquantena d'alumnes, servei de ludoteca, d'acolliment, una dinamitzadora cultural de joves i gent gran, a més de tot l'àmbit cultural del municipi; des del carnaval fins a excursions al teatre. Hi ha molt ambient. El principal problema que tenim és l'habitatge. Hi ha moltes cases per vendre, tancades. Hi ha finques urbanes per construir, però molta gent ve a buscar lloguer i no n'hi ha.

I de quina manera es pot solucionar?

Des de l'Ajuntament es va comprar una finca darrere l'església i allà pensem fer-hi habitatge social. Estem estudiant la fórmula. La intenció és fer cinc habitatges de lloguer social per al jovent del poble. De moment, com que no en tenim, bonificarem fiscalment l'habitatge de lloguer.

Quines inversions més teniu pensades fer?

La part del pressupost que dediquem a inversió la donem a votació a través d'un procés participatiu, dotat amb uns 58.000 euros. L'any passat es va decidir posar plaques solars i aires condicionats a l'escola i adequar el pati, que és molt extens. Ara farem una segona ampliació del pati, abans del 15 de novembre. A més, també hem pogut canviar per leds molts llums del poble. Asfaltarem i equiparem de serveis el carrer que va al camp de futbol.

Teníeu una escola dels anys 40, envellida...

El Departament d'Educació, després de molta insistència, es van adonar que ens calia una escola nova. De moment tenim quatre aules noves, i ara han de fer la tercera fase que és remodelar la part antiga per a fer-hi l'aula d'informàtica, el menjador, la cuina o que ho puguem utilitzar com a biblioteca oberta per al municipi.

Durant l'any el poble és molt tranquil. No teniu por que es converteixi en un poble dormitori?

No. Tot i que la majoria treballem fora, hi ha molta vida. Quan fas una convocatòria, ve molta gent!

A on ve molta gent és a la festa major d'estiu!

La gent hi ve per l'ambient, per l'acollida i pels grups musicals que porten els Sant Felius, el grup de jove. Crec que som un punt de trobada tradicional dels independentistes de la comarca i de fora. Tothom és molt respectuós i m'agrada que la gent jove hi vingui.