Renovar totalment la via pública de Figueres, adaptant-la a les necessitats actuals, tindria un cost de 60 milions d'euros. Així ho va explicar l'alcaldessa Agnès Lladó al xat que va fer amb els lectors d'aquest Setmanari la setmana passada a través de la pàgina web.

Aquesta inversió, que «segurament sigui superior», remarca el regidor de Serveis Urbans, César Barrenechea, suposaria renovar tots els elements de la via pública que estan en mal estat. Això implica treballs com la pavimentació d'alguns carrers, l'ampliació de voreres i millora de l'accessibilitat o canviar les xarxes de serveis urbans. Agnès Lladó va avançar que estan treballant en la redacció d'un informe per conèixer quin seria el cost total de «posar la ciutat al dia».

L'informe es va decidir fer des del Departament de Serveis Urbans perquè «no s'havia fet fins ara i és fonamental per poder tenir una previsió», apunta el regidor.

Barrenechea explica que el contingut d'aquest estudi «minuciosament treballat i profund» suposa analitzar tota la via pública de la ciutat i plantejar com es milloraria amb la realització de rondes, millores de mobilitat, reparació de construccions antigues, pintura, etc. Des de l'Ajuntament, no volen concretar detalls perquè tenen previst fer-ho en les properes setmanes, on s'informarà també de les inversions que es començaran a fer amb el nou pressupost. Una de les actuacions que prioritzen, i que l'alcaldessa ja va avançar al xat, és la importància d'adaptar les voreres a l'amplada mínima d'un metre i mig.

La situació actual dels equipaments i espais públics fa que la inversió necessària per posar-ho a punt superi els 60 milions d'euros. Amb el pressupost municipal que compta la ciutat, la limitació legal d'inversió i l'obligació de l'estabilitat pressupostària, resultaria impossible que la ciutat pogués fer-se càrrec d'aquesta inversió en menys de quinze anys. La intenció del govern és presentar aquest estudi amb un calendari de previsió d'actuació a llarg termini.