«Tengui, falti. Aprendre amb els cromos» és el títol d'una exposició comissariada per alumnes de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres, d'entre 13 i 16 anys, que s'inaugurarà el 28 de novembre, a la Sala Oberta del Museu del Joguet de Catalunya. Aviat és dit, però aquests estudiants fa un any que, entre bastidors, fan recerca, es documenten, seleccionen materials i redacten el contingut expositiu d'una mostra que recull una selecció de col·leccions de cromos, datats en diferents etapes al llarg d'un segle.

És la primera vegada que el Museu del Joguet s'obre a una experiència col·laborativa amb un col·lectiu tan jove, però, com explica la conservadora Eva Pascual, «la seva contribució ha estat molt enriquidora».

Aquest equip el formen la Maria Rodeja i en Martí Oliveras, de 2n d'ESO; la Júlia Fita i l'Andreu Clotas, de 3r d'ESO; en Jordi Costa Gayoso, de 4t d'ESO, i l'Ilyan Vasilev, de 1r de BAT. Tots ells tenen en comú que són joves amb altes capacitats. Des de l'institut, els professors Joan Manuel Soldevilla i Àngela Castaño coordinen, des del curs passat, projectes específics pensats per a alumnes amb aquest perfil intel·lectual i, amb aquest grup en concret, han treballat el comissariat d'una exposició.

«Són alumnes als quals, pel fet d'excel·lir, donem suport des de l'institut, oferint-los la possibilitat, en aquest cas, de fer una exposició plenament professional i treballant colze a colze amb una institució de la ciutat, com és el Museu del Joguet», han dit Joan Manuel Soldevilla i Àngela Castaño, els quals destaquen els interessants aprenentatges que els ha proporcionat, tant als alumnes com a ells com a professors, la investigació sobre els cromos. «Ha estat una feina molt laboriosa partint de diferents col·leccions, tant del mateix museu com de col·leccionistes particulars. En aquest moment, entrem en la fase de producció», han comentat els professors.

Formació de màster

Els sis joves estan vivint, des d'una posició privilegiada i excepcional, com es munta una exposició i, per fer-la realitat, han rebut una formació teòrica i pràctica que Eva Pascual equipara a un màster de museus. Cadascun d'ells s'ha especialitzat en un àmbit. La Júlia s'ha ocupat de cromos de pobles i cultures; la Maria, d'edificis i obres d'art; en Martí, dels animals i les plantes; l'Ilyan s'ha encarregat dels cromos relacionats amb la tecnologia; en Jordi, de geografia, i l'Andreu, de grans personatges.

L'Andreu assegura que va quedar astorat quan va descobrir que, entre els grans personatges dels cromos, «hi havia molt de masclisme perquè només hi ha una dona i mitja i la resta són homes». Es refereix a la Nobel de Literatura Pearl S. Buck, que té cromo propi, i a la científica Marie Curie, que apareix amb el seu marit, Pierre Curie.

La Maria somriu explicant que, en un dels cromos, l'escultura de David, de Miquel Àngel, apareix amb els genitals coberts amb una fulla. La Júlia afirma que en el seu àmbit, el de pobles i cultures, s'aprecia com era de diferent el concepte d'humanitat abans comparat amb l'actualitat. «L'home blanc es mostra molt superior als cromos», anota.

En aquesta mateixa línia, en Jordi, des del vessant de la geografia, ha trobat en els cromos que les imatges d'Àfrica presenten «un continent remot i salvatge, molt diferent de com el veiem ara». En Martí va triar animals i plantes perquè és el seu tema preferit i perquè, per a ell, els cromos aporten missatges «molt pedagògics». Aquesta és una idea que comparteix l'Ilyan, que, tot i pensar a priori que els cromos podien ser «una pèrdua de temps i de diners», s'ha adonat de la tasca «divulgadora» que han tingut al llarg dels anys.

D'anècdotes, i sobretot, de reflexions, n'han recopilat moltes, mentre han elaborat aquest treball. L'exposició fa un recorregut pel món dels cromos. «N'hi ha que es regalaven amb les xocolates, els iogurts, el pa Bimbo i fins i tot en els paquets de tabac i les ampolles de cervesa. I també n'hi ha dels que es compraven», han revelat els comissaris de «Tengui, falti. Aprendre amb els cromos».

El dijous, 28 de novembre

L'exposició s'inaugura el 28 de novembre i es podrà visitar fins a finals de març del 2020. Un cop es reculli la mostra, entrarà a formar part del repositori de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural de la UdG.