15

La concentració a la Rambla de Figueres per la vaga general

El sindicat agrari ha encapçalat una marxa cap a la Rambla de Figueres, on els han rebut milers de ciutadans entre aplaudiments i càntics. L'elevada quantitat de vehicles agrícoles ha fet que molts d'ells hagin quedat aturats al carrer Nou.

Els tractors de la Unió de Pagesos arriben a la Rambla de Figueres

Els tractors de la Unió de Pagesos arriben a la Rambla de Figueres

Tot seguit, el militant de la CUP i exregidor de Figueres, Toni García, ha iniciat els parlaments dels organitzadors de la vaga. Des de la I-CSC i IAC han reivindicat els motius que han impulsat convocar aquesta «vaga de la gent treballadora», cinc després de conèixer el contingut de la sentència del Tribunal Suprem.

«Demanem un Salari Mínim Interprofessional de 1.200 euros vinculant-lo a l'increment de l'IPC català, derogar les reformes laborals dels anys 2011 i 2013 i la restitució dels drets laborals i socials dels treballadors i de les treballadores catalanes i lluitar contra la precarietat», els sindicats convocants reclamen també que es doti de recursos suficients a la Inspecció de Treball, que es doni una «especial importància» a la lluita contra les desigualtats laborals i la bretxa salarial que pateixen les dones, i que es posi en marxa un Pla de Rescat Social. També reivindiquen una aplicació «immediata» de l'acord d'emergència climàtica. Des de Figueres també s'ha volgut fer una crida contra el tracte que reben les persones nouvingudes i recorden que «Catalunya és un país d'acollida i no volem que les persones nouvingudes siguin ciutadania de segona».

Les xifres de seguiment en educació «han sigut tot un èxit», han celebrat des del sindicat educatiu USTEC-STEs, indicant un 77% a educació primària i un 70% a secundària. La USTEC-STEs ha volgut fer una especial menció d'agraïment «a tots els sindicats alternatius de l'estat espanyol que ens estan donant suport».

Dues joves del Sindicat d'Estudiants, adherit a la vaga, han agafat el micròfon de la Rambla per denunciar «el que està passant al nostre país», i, entre interrupcions dels assistents amb crits de «llibertat» i «in, inde, independència», han denunciat que el resultat de la sentència «jutja a tot el moviment que des de fa molt de temps lluita pel dret a l'autodeterminació». El moviment estudiantil ho té clar: «només assolirem l'alliberament nacional des dels carrers. Hem d'aconseguir demostrar la força de tot un poble en moviment».

La pagesia ha sigut l'encarregada, també, de tancar la ronda de parlaments donant veu al sector des de la Unió de Pagesos. «Demostrem que el nostre país és més que Barcelona», ha dit el seu portaveu quan ha pujat a l'escenari. En el seu discurs ha volgut denunciar la violència: «no hem de tolerar cap tipus de violència, ni per activa, ni per passiva».

Els manifestants canten 'Els Segadors' abans d'iniciar la manifestació

Els manifestants canten 'Els Segadors' abans d'iniciar la manifestació

Després de cantar tots junts l'himne d'Els Segadors, les persones concentrades han baixat pel carrer Caamaño per iniciar una manifestació que s'ha allargat fins passades les dues de la tarda i que, segons la Guàrdia Urbana, ha concentrat unes 12.000 persones.

La rua pels carrers de la ciutat ha passat per punts estratègics com la comissaria del Cos Nacional de Polícia (CNP), que minuts abans del pas dels manifestants s'ha tancat amb prevenció dels Mossos d'Esquadra. Uns discrets crits de «fora les forces d'ocupació» s'han sentit al pas de la marxa per davant de la comissaria.

Quan un gruix grup de la manifestació ha arribat a l'avinguda Salvador Dalí, els manifestats han decidit fer una seguda en mig de la carretera aconseguint tallar el trànsit de la nacional II durant uns minuts. Un trànsit que, degut a la jornada de vaga, estava sent força reduït. Mentrestant, els tractors anaven pujant pel carrer Lasauca des de la Rambla despedint-se dels manifestants fent sonant el clàxon.