A les vuit en punt del matí, coincidint amb la jornada del 79è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys, el plenari de l'Ajuntament de Figueres s'ha reunit en sessió extraordinària per a debatre una moció de resposta a la recent Sentència del Tribunal Suprem contra els processats independentistes. Hi han participat tots els grups municipals excepte els dos regidors del grup de Ciutadans. Una de les seves representants ha seguit la sessió asseguda entre l'escàs públic assistent.

La moció ha estat presentada conjuntament pels grups municipals de Junts per Figueres, ERC, Guanyem i Canviem. Els tres regidors del PSC han ocupat els seus seients i han votat favorablement a la proposta d'urgència de la convocatòria del ple al costat de la resta de grups. En el moment de la decisió definitiva de la proposta, però, el PSC no ha exercit el seu dret a vot i la moció s'ha acabat aprovant amb els acords favorables dels quinze regidors restants.

La moció ha estat llegida i argumentada per l'alcaldessa republicana Agnès Lladó. El text consensuat per l'AMI i l'Associació Catalana de Municipis manifesta "el rebuig a la sentència condemnatòria del Suprem", reclama "la llibertat immediata de tots els presos i preses polítiques", exigint "l'amnistia de tots ells i elles, i de tots els exiliats i exiliades". El ple ratifica "el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català" al mateix temps que s'adhereix "a totes les mobilitzacions" pacífiques que hi hagi.

Per Lladó "vivim moments excepcionals". Jordi Masquef, portaveu de Junts per Figueres, el principal partit de l'oposició, ha ratificat la plena adhesió a la moció però no se n'ha estat de criticar "l'horari" de la convocatòria, pel fet que ha frenat "'assistència de la gent".

Joselín Castellón i Xavier Amiel han parlat en nom de Guanyem i Canviem Figueres, mentre que Alfons Martínez Puig ho ha fet en representació del PSC. Per Martínez "el conflicte només es pot resoldre des del diàleg". El grup socialista "acata la sentència" i "no comparteix" la recerca d'independència catalana de la resta de grups.

Amb la seva participació però sense haver votat, el PSC ha complert el seu doble objectiu de deixar clara la seva posició pública sobre el judici al procès català sense trencar la unitat del govern en el plenari.

L'exalcalde Masquef, per la seva part, ha aprofitat l'ocasió per a "reiterar" el seu oferiment a entrar en el Govern de Figueres per facilitar l'expulsió del grup socialista.