El moviment ciutadà per una mort digna defensa posar el punt final a la vida sense patiment i acompanyats de les persones estimades. Cristina Vallès, al capdavant de l'associació DMD (Dret a Morir Dignament) de Figueres, fa temps va iniciar una tasca d'informació i sensibilització sobre l'efectivitat del Document de Voluntats Anticipades, també anomenat Testament Vital, que garanteix «la llibertat que té tota persona a decidir el moment i la manera de dir prou».

Ara fa uns dies, va pronunciar una conferència al Cercle Sport per aclarir dubtes al voltant d'aquest tràmit. En la mateixa xerrada, també va intervenir la psicooncòloga de Catalunya contra el Càncer (AECC) Mònica Rigat.

Cristina Vallès va obrir la seva ponència lamentant que, avui dia, la mort sigui «un tema tabú». «Per a nosaltres, és important trencar aquest tabú, tot i que no és fàcil parlar-ne. Però la mort és transversal, ens ocupa a tots i és una llàstima que no en puguem parlar», va dir, alhora que posava alguns exemples, amb noms i cognoms, de persones que han aparegut en l'opinió pública en relació amb la forma «digna» com van morir, ja fos eutanàsia, sedació o suïcidi assistit.

A grans trets, la representant de DMD Figueres va explicar que, en el Document de Voluntats Anticipades, s'hi fan constar «les preferències personals sobre les cures i els tractaments que volem rebre o rebutjar quan no puguem expressar-nos per nosaltres mateixos». La formalització del document es pot fer al Centre d'Atenció Primària, davant de tres testimonis, dos dels quals no han de tenir parentiu ni relació econòmica, i cal l'aportació de fotocòpies del DNI compulsades. També es pot formalitzar a la notaria, i en aquest cas no calen testimonis.

Suport a malalts de càncer

Per la seva banda, la psicooncòloga Mònica Rigat va parlar sobre el servei de voluntariat que fa Catalunya contra el Càncer a l'Hospital de Figueres, una atenció gratuïta de suport i acompanyament a persones malaltes de càncer i a les seves famílies i cuidadors. «El tractament d'un càncer a vegades és més dur que la mateixa malaltia», va assenyalar Mònica Rigat, alhora que es referia al «caos» que causa un diagnòstic de càncer a una persona i a tot el seu entorn.

«Por, desesperança, culpa, ansietat, tristesa, ira... un torrent d'emocions t'envaeixen i et calen estratègies per acceptar-les i expressarles», va indicar la psicooncòloga, que va aprofitar per fer una crida al voluntariat, perquè, segons va dir, l'entitat necessita persones que puguin fer aquest acompa - nyament a l'Hospital de Figueres.

LES FRASES

  • Cristina Vallès: «El Testament Vital garanteix la llibertat a decidir el moment i la manera de dir prou»
  • Mònica Rigat: «El tractament d'un càncer a vegades és molt més dur que la mateixa malaltia»

El públic que va assistir el 9 d'octubre a la conferència al Cercle Sport de Figueres va sortir amb la documentació necessària per poder fer un Document de Voluntats Anticipades o per poder-se apuntar a ser voluntari de l'AECC.