El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha aprovat, en un ple extraordinari una moció de rebuig a la sentència de Tribunal Suprem en relació al judici de l'1 d'octubre. La presidenta Sònia Martínez ha llegit la moció que s'ha aprovat amb els vots favorables de Junts, ERC i Amunt. El PSC no ha emès cap vot, tot i ser presents al plenari, i el conseller de ciutadans no ha assistit a la convocatòria.

El ple del Consell Comarcal ha aprovat amb 27 vots a favor, la totalitat dels vots emesos, la moció de rebuig a la Sentència del Tribunal Suprem. Cadascun dels grups que com posen el plenari ha exposat l'argument de vot. D'una banda, des de Junts, el conseller Josep Maria Cervera ha explicat que «no per previsible, aquesta sentència no deixa de ser menys aberrant, desproporcionada i vergonyosa» alhora que també ha destacat que la sentència «demostra que no s'han condemnat als nostres líders socials i polítics pel que van fer o deixar de fer si no pel que pensen i anhelen».

La portaveu d'Esquerra Republicana al Consell, l'escalenca Etna Estrems, ha explicat que per «molta presó que ens posin no ens faran desaparèixer» i ha titllat la sentència d' «infame, injusta i desproporcionada». ERC ha demanat a Junts que trenqui el pacte amb PSC i que governi en minoria. Estrems apunta que el partit «que amenaça amb el 155 ha de sortir de les institucions catalanes». En declaracions al Setmanari Empordà, la portaveu republicana ha volgut destacar el paper de l'alcalde socialista de l'Escala, que en el seu municipi «ha portat una moció de suport, tot i que de mínims, al ple del consistori, i en canvi a la institució comarcal no ha votat».

Per la seva banda, el portaveu dels socialistes a l'ens comarcal, Pere Moradell, ha lamentat la situació: «ens sap molt de greu que hi hagi persones a la presó». Tanmateix el grup dels socialistes al Consell Comarcal de l'Alt Empordà no ha emès cap vot.

Esquerra Republicana ha qüestionat l'opció socialista i ha demanat que es faci constar en acta la protesta. «Se'ls ha demanat que sortissin i no han volgut. Per tant, si no voten s'ha de considerar abstenció. Cal que serveis jurídics faci un informe» apuntava la portaveu republicana a la sortida del ple.

El ple comarcal ha acabat amb la lectura de la presidenta del text que, l'aleshores conseller, Josep Rull va escriure al llibre d'honor del consell comarcal el 28 d'abril de 2017: «L'Empordà. L'Alt Empordà atorga al conjunt de la nació una força identitària que ja forma part de manera perenne del nostre imaginari col·lectiu». El text acaba: «Gràcies, doncs, pel vostre compromís de servei i gràcies per expressar-lo en uns moments tant transcendentals de la història de Catalunya en què aquest poble ja ha decidit ser un poble lliure».