L'Escala visita Tòquio aquesta setmana per representar la badia de Roses en el marc del 15è Congrés de les Badies més belles del món, una distinció que ostenta des de l'any 2011. L'objectiu d'aquesta convenció, avalada per la Unesco, és fer promoció del territori i fomentar l'intercanvi amb altres indrets que també ostenten el mateix reconeixement.

La badia de Roses està formada pels municipis de Roses, Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador i l'Escala. D'acord amb un pacte establert entre tots els municipis, la gestió de la badia és responsabilitat d'un dels municipis cada dos anys. Aquest 2019, el gestor és l'Escala, i per això han preparat un equip per desplaçar-se fins al congrés per representar la badia. La delegació escalenca, formada per la regidora de Turisme, Marta Rodeja, i una tècnica de l'àrea, va viatjar a la badia de Toyama el dilluns passat, i s'hi estarà fins aquest diumenge dia 20 d'octubre. «Per a nosaltres és un luxe poder representar la badia. Anem lluny per explicar el nostre territori, i poder fer intercanvi d'experiències amb altres badies», explica la regidora.

En aquesta línia, i arran de la pregunta que un lector va formular-li a l'alcalde al xat d'aquest Setmanari, Víctor Puga deia «que el nostre litoral sigui reconegut per la Unesco, i ser capaços de fer promoció a partir d'un projecte que uneix els quatre municipis de la badia, és important», i que «el retorn d'accions i polítiques de promoció turística no és fàcil de concretar, però es treballa en bona línia. L'Escala ha fet un salt de qualitat innegable els darrers anys en prestigi i qualitat, i el territori ens ho reconeix».

En el marc de la convenció, hi ha programades diverses conferències de professionals, membres de l'assemblea o representants d'alguna badia, que exposaran temes generals i comuns als territoris. A part d'aquestes activitats també hi ha coffee times, uns espais reduïts en els quals es poden intercanviar experiències. «En aquests espais exposarem les especificitats de la nostra badia per promocionar-la», diu Rodeja, afegint que «de ben segur seguirem per trobar punts en comú amb altres territoris, amb els quals compartir i contrastar aspectes».

Col·laboració amb altres badies

En el marc del congrés, l'Escala tindrà dues reunions que podrien cloure's amb un resultat positiu per a la comarca. La primera serà amb una badia japonesa del sud, que prèviament ja havia contactat amb l'Escala. En la trobada signaran un conveni de col·laboració, encara que no se sap si el vincle es vehicularà amb un intercanvi o algun acte promocional.

La segona trobada es farà amb la badia de Santander, que també té el segell de badies més belles del món. Amb ells, el consistori li agradaria fer alguna promoció conjunta a escala estatal. A part, la delegació escalenca també té prevista una acció a l'Agència Catalana de Turisme de Tòquio.

En l'edició del 2018 d'aquest congrés, el representant de la badia va ser l'Ajuntament de Sant Pere Pescador. En el mateix esdeveniment hi va ser l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, que va ser convidada pels organitzadors per fer una conferència i explicar els esforços cap a la sostenibilitat ambiental de la Badia de Roses.