A finals dels anys 60, la família d'Antoni Federico -els pares i els quatre germans- es va traslladar des del sud fins a l'Estrada. El seu pare va anar-hi a treballar la terra, sobretot, la vinya, cultiu majoritari, aleshores, en aquesta zona. S'instal·laren en un annex de la casa pairal de la família Torrent on el pare feia de masover. Quan Federico tenia 12 anys no va voler seguir anant a escola. Aleshores, el pare el va posar a collir tòries. Veient, però, la seva tendència innata per l'art, li va cedir una habitació de la casa com a taller. «Aquí vaig començar». I aquí va tornar l'any 1993, al mateix lloc. Va tancar els tres estudis que tenia a Agullana per instal·lar-hi el definitiu.

La casa pairal-taller, on Federico treballa tots els dies de l'any, a excepció de Nadal o Cap d'Any, i on conserva bona part de la seva extensa producció, la va aixecar i hi va viure l'avi de Carmen i Lourdes Torrent, actuals propietàries. Elles, com el seu pare, no hi vivien, només hi anaven per qüestions de feina o en moments com la matança del porc o les festes. Amb els anys, Federico l'ha rehabilitada, tot i que preserva els espais originals com l'estable per als cavalls o el celler.

L'artista recorda que quan ell va arribar de petit al poble «tot era fosc». «Aleshores era l'època franquista; ara tot ha canviat molt, es pot respirar», assegura, tot afegint, però, que aleshores «hi havia molt ambient de mainada, molta vida rural, d'anar a l'hort, a la vinya, a cuidar el bestiar», cosa que ara es troba a faltar.

Una de les voluntats de Federico, que vol tirar endavant des de fa temps i que ja està sobre la taula de l'Ajuntament, és pintar l'interior de l'església de l'Estrada. «Vull que quedi alguna cosa meva aquí», assegura convençut. Federico ja ho té tot pensat dins el seu cap. Ara, només cal trobar el finançament que ho permeti fer realitat.