Diuen que fer ganxet o teixir és terapèutic perquè ajuda a eliminar l'estrès i millora l'estat d'ànim. El grup de dones del taller de labors de Cabanes es reuneix al Centre Ribas de Conill per fer llanateràpia i totes elles coincideixen en el fet que les estones que comparteixen entre agulles, fils i llanes no es paguen amb diners. «La teràpia comença a casa, quan saps que t'has d'arreglar i pentinar per venir aquí», comenten entre elles.

L'artesana del teixit Montserrat Maseras és de Castelló d'Empúries i imparteix classes de mitja, ganxet, tapís... en diferents pobles de tota la demarcació gironina. Els dimecres li toca a Cabanes. «No hi ha dubte que fer labors és terapèutic, perquè mentre estàs concentrada copiant un model, comptant els punts i prestant tota la teva atenció a la peça desconnectes del món, dels problemes. Si penses gaire en alguna altra cosa que no sigui el que estàs fent, t'equivoques, és clar», afirma Montserrat Maseras.

Tutorials de YouTube

La Carme té 72 anys i busca tutorials als canals de YouTube per teixir bosses de punt. La que està confeccionant, amb llana verda, li està sortint massa grossa i comenta, sense perdre el somriure, que l'ha de desfer, punt per punt, perquè la vol més petita. De fet, el taller de labors s'ha convertit en un espai de reunió social per a aquestes cabanenques, que asseguren que allò que més els agrada és la conversa.

Una d'elles, amb una clara intenció previsora, està fent-se una manta per posar-se-la a les cames mentre miri la tele asseguda al sofà, quan vingui la fred. Els braçalets, els bufs, els jerseis, els vestits i també els cobrellits tenen molt d'èxit en el taller.

Elles ho anomenen el club de les labors, però també combreguen amb el nom de moda d'aquesta activitat, la llanateràpia. «Quan venim aquí, oblidem els mals petits. Això és l'antifarmàcia, amb tots els respectes per la farmacèutica del nostre poble, amb la qual mantenim una molt bona relació», expressa la Dolors, sense treure els ulls de les seves puntes de coixí.

El fet que el club de les labors de Cabanes el formin dones que superen els 60 anys, aquesta no és una activitat representada exclusivament per àvies, però sí que sembla que, encara ara, és una cosa de dones, excepcions a part. Montserrat Maseras parla d'un director d'orquestra que va confessar que s'abstreia del món dedicant estones a fer punt de creu.

Els beneficis de la tècnica

Els nombrosos beneficis que s'atribueixen a teixir fa que sigui una activitat altament recomanable per a qualsevol col·lectiu: grans, petits, joves, homes, dones, nens amb problemes de conducta o motrius, persones amb estrès... Els experts asseguren que el simple fet de passar la llana per una agulla i després per una altra millora enormement la coordinació cerebral. Si a això se li suma la major o menor complexitat de la peça, la destresa mental anirà potenciant encara més aquest ritme i coordinació.

Les dones del grup de labors de Cabanes es reuneixen dos dies a la setmana: els dimecres, orientades per l'artesana Montserrat Maseras, i els dijous, ho fan pel seu compte. A aquestes dones, no només els aporta la satisfacció de veure acabada una bufanda multicolor, un vestidet per a un nadó, o un jersei per a la filla. Un altre al·licient és muntar una exposició on exhibeixen les seves peces més originals i úniques.

Els pops de ganxet arriben als prematurs de Sant Joan de Déu

Algunes investigacions realitzades a Dinamarca han constatat que els tentacles dels pops de ganxet simulen un cordó umbilical amb el qual els nens juguen quan són dins la panxa de la mare. Aquest joc els tranquil·litza i fa que se'ls noti un gran canvi tant pel que fa al ritme de la respiració com dels batecs del cor.

Les teixidores de Cabanes han conegut la iniciativa Noupops Fils per a la Vida gràcies a una veïna voluntària de Vilamaniscle, Sole Torrent, que les ha animat a fer pops de colors per a aquesta causa solidària. Els cefalòpodes de ganxet es fan amb un fil molt fi, 100% de cotó i higienitzat. La seva destinació és algun dels hospitals que s’han adherit a aquesta campanya, entre els quals hi ha l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, l'Hospital General de Catalunya i Vall d'Hebron.

Ara mateix, les dones de Cabanes se senten molt orgulloses de formar part d'una xarxa molt gran de teixidores voluntàries, que entre bufandes i jerseis, van fent pops de forma altruista. «Jo crec que tots els prematurs de Catalunya tenen pops de Cabanes», es felicita una d'elles, la Maria Dolors.

Aquests pops es fan seguint rigorosos controls de seguretat, tenint en compte que són per a l'ús de nounats prematurs i és per això que no es venen. De la gestió de fer-los arribar als centres hospitalaris se n'ocupa l'ONG Noupops.