El grup d'ERC al Consell Comarcal de l'Alt Empordà va presentar al ple del mes de setembre la proposta «Ramats de Foc» per contribuir a la reducció del risc d'incendis i beneficiar les explotacions ramaderes.

Segons va explicar Jordi Claparols, conseller comarcal i alcalde de Vilamacolum, «El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, impulsa en el marc del Programa de desenvolupament rural per al període 2014-2020, la concessió d'ajuts orientats al manteniment de les àrees de baixa càrrega de combustible, estratègiques i complementàries per a la prevenció d'incendis mitjançant pasturatge. Creiem que el Consell Comarcal hauria de valorar positivament la prevenció d'incendis mitjançant el pasturatge dels ramats de vaques, ovelles i/o cabres existents en el territori».

Claparols va afegir que «a part de contribuir a la reducció del risc d'incendis, beneficiarien les explotacions ramaderes, que en alguns casos estan properes a la seva desaparició, i que també podria suposar una rebaixa en la càrrega econòmica que han d'assumir els ajuntaments, a l'hora de realitzar les franges de protecció perimetral a les que estan obligats».

?

La iniciativa social Ramats de Foc, vinculada a la Fundació Pau Costa, és una plataforma d'informació en gestió dels incendis forestals, alhora que un instrument de difusió i investigació en l'ecologia del foc. Això, juntament amb els Serveis Territorials del Departament d'Agricultura a Girona que tenen censats tots els ramats existents, i han inspeccionat les diferents zones forestals pasturades en el marc de la convocatòria d'ajuts per a l'any 2018, ajudaria a mantenir l'equilibri i el manteniment de la nostra comarca.